В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень.

За посягання на честь і гідність Президента України винні особи притягаються до відповідальності на підставі закону.

Звання Президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту.


Коментар статті Конституції:

Стаття встановлює недоторканність Президента України, якою він користується на час виконання повноважень і яку слід розглядати як особисту гарантію, що створює умови для безперешкодного здійснення президентських повноважень. Конституція не розкриває змісту поняття недоторканності Президента. Між тим воно потребує детального і точного визначення, що можливо зробити в новій редакції Закону України "Про Президента України". Особливо це важливо у зв'язку із передбаченою ст. 111 можливістю притягнення Президента до і відповідальності за вчинення державної зради або іншого злочину. і

Честь і гідність Президента України як глави держави у відповідності з ч. 2 даної статті підлягає особливому захисту, а винні у посяганні на них особи притягаються до відповідальності на підставі закону.

У відповідності із ч. З цієї статті звання Президента України охороняється законом, тобто самовільне безпідставне присвоєння чи використання його має тягти юридичну відповідальність. Встановлено також, що звання Президента України зберігається за відповідною особою довічно, якщо тільки вона не була усунена з цього поста в порядку імпічменту (див. коментар до ст. 111).


Получите за 15 минут консультацию юриста!