В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

1. В п. 23.1 коментованої статті міститься дефініція поняття "база оподаткування". Поняття "база оподаткування" та "об'єкт оподаткування" не є тотожними, вони відмінні за своїм змістом. Однак між ними існує прямий зв'язок. База оподаткування є вартісною, кількісною, фізичною чи іншою характеристикою об'єкта оподаткування у показниках, відносно яких встановлена ставка податку.

2. Вид об'єкта оподаткування (дохід, товар, майно тощо) впливає на вибір бази оподаткування. Вона встановлюється в ПК по кожному податку окремо. В кожному розділі ПК, присвяченому конкретному виду податку (збору), є норма, яка визначає базу оподаткування цього податку (збору). Наприклад, розділ IV "Податок на доходи фізичних осіб" містить ст. 164 "База оподаткування", а розділ V "Податок на додану вартість" включає кілька статей щодо бази оподаткування. Це пов'язано з тим, що законодавець в ст. 185 ПК називає кілька об'єктів оподаткування ПДВ і по кожному з них визначає окремо базу оподаткування (ст. ст. 188 - 192 ПК).

3. База оподаткування є важливим елементом оподаткування; 1) відносно якого застосовується ставка податку; 2) який застосовується для визначення розміру податкового зобов'язання.

Відповідно до ст. 7 ПК база оподаткування є обов'язковим елементом податку. Визначення цього елементу є обов'язковою умовою при встановленні конкретного виду податку. За його відсутності податок не може вважатись законно встановленим.


Получите за 15 минут консультацию юриста!