В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ЗМІСТ ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ | СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО КОММЕНТАРИЙ НАЛОГОВОГО КОДЕКСА

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР

до статті 137 Податкового кодексу України

Правила визначення доходу суттєво відрізняються від передбачених Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств". Правило першої події для цілей оподаткування податком на прибуток не застосовується (на відміну від правил оподаткування податком на додану вартість). Дохід (і витрати) визначаються в періоді переходу права власності на товар (послуги), незалежно від здійснення платежу. На цьому правилі спеціально акцентує п. 137.1 та 137.4 ПК. Спеціальні правила передбачено для комісійних операцій (137.5) та ін.

П. 137.5

Зазначена норма прямо не встановлює, хто саме має обліковувати отримання доходів від продажу товарів комісіонером - комісіонер чи комітент. Між тим, на підставі положень п. 136.1.19 та 153.4 можна зробити висновок, що доходи має обліковувати саме комітент, оскільки кошти або вартість майна, що надходять комісіонеру (повіреному, агенту тощо) в межах договорів комісії, доручення, консигнації та інших аналогічних цивільно-правових договорів не враховуються для визначення об'єкта оподаткування.


Получите за 15 минут консультацию юриста!