В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ПИТАННЯ:

Підкажіть: є кредитор - громадянин Росії, є боржник - громадянин України, який живе і має бізнес в Росії. Кредитор хоче стягнути заборгованість з боржника. Я так розумію, що схема наступна: звертаємося в Україні до суду за місцем реєстрації боржника, отримуємо рішення, далі його потрібно виконати. Швидше за все, у боржника в Україні немає ніякого майна. Чи можливо виконання рішення суду України щодо громадянина України на території Росії?

ВІДПОВІДЬ:

Якщо відкинути ймовірність того, що майно боржника, на яке може бути звернено стягнення, знаходиться на території України, то перспектива виконання складається в такий спосіб.

Згідно із Законом «Про виконавче провадження» компетенція державних виконавців поширюється суто на територію України, розшукувати майно і накладати на нього арешт на території інших держав українські держвиконавці не мають права. Однак це зовсім не означає, що виконати рішення українського суду на території іншої держави неможливо.

У першу чергу потрібно сказати, що перспективність виконання рішень українських судів на території іноземної держави залежить від того, чи був підписаний між Україною й іншою державою (на території якого має бути виконане рішення суду України) відповідний міжнародний договір, який регулює процедуру взаємного виконання судових рішень договірних сторін (ст. 84 Закону «Про виконавче провадження»).

Україна з Російською Федерацією такі договори підписала. Ними є Угода про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності (може застосовуватися, якщо кредитування здійснював суб'єкт підприємницької діяльності) та Конвенція про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (може застосовуватися, якщо позикодавцем виступало фізособа).

Згідно вищевказаних документів, в цілому порядок підготовки та направлення документів про визнання та виконання рішення суду України на території іншої держави виглядає наступним чином:

Стягувач оформляє клопотання про визнання та виконання рішення суду України на території іншої держави. До клопотання, як правило, долучаються:

- Належним чином засвідчена копія рішення суду України;

- Довідка про набуття чинності рішення суду;

- Довідка про те, що відповідач належним чином був повідомлений про день і час слухання справи в суді;

- Довідка про часткове виконання або невиконання рішення суду на території України;

- Інші документи, передбачені відповідним міжнародним договором (залежно від конкретної ситуації). Вищевказані довідки видаються судом, який прийняв рішення.

Далі сформований пакет документів потрібно перекласти мовою договірної сторони (в даному випадку російський), в якій буде виконуватися рішення українського суду. Сформований пакет документів стягувач надсилає до компетентного органу іноземної держави, на території якого має бути виконане рішення суду України.

Наприклад, відповідно до Угоди клопотання про визнання та виконання рішення компетентного суду України і вищевказаний пакет документів направляються на розгляд компетентного суду договірної держави. У той же час згідно з Конвенцією стягувач надсилає пакет документів до Мін'юсту України, який потім перенаправляє його до центрального органу договірної сторони для передачі компетентному суду договірної сторони для розгляду по суті.

За результатами розгляду клопотання компетентний суд іноземної держави приймає рішення або про визнання рішення суду України і, відповідно, допущенні до виконання, або про відмову у задоволенні клопотання (якщо є які-небудь обмеження по виконанню, зазначені в Угоді або Конвенції). Виконання рішення суду здійснюється відповідно до норм внутрішнього законодавства іноземної держави.


Получите за 15 минут консультацию юриста!