В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Виплата матеріальної допомоги членам сім'ї (дітям, батькам, дружині або чоловікові) – процес психологічно складний. Закон детально регламентує права близьких родичів при виконанні аліментних зобов'язань.

Відмова від сплати аліментів – процедура, яка потребує від сторін правовідносин юридичних знань. Тільки грамотний юрист допоможе у такій справі. Адвокати сайту пояснять, як діяти при відсутності бажання виплачувати або отримувати споріднену взаємодопомога, як правильно оформити волевиявлення кожної сторони. Професійні юридичні знання дозволять уникнути сімейних сварок при важкому фінансовому становищі.

ВІДМОВА ВІД АЛІМЕНТІВ ДОБРОВІЛЬНО – 4 ПОШИРЕНИХ ПИТАННЯ ДО ЮРИСТА

Юридична допомога професіонала – спосіб знайти відповіді на ваші запитання:

1. Хто має право відмовитися отримувати підтримку?

Законодавчо не заборонено відмовлятися отримувати матеріальну допомогу близьких родичів. Якщо дорослий член сім'ї не бажає приймати грошове утримання – це сімейні проблеми, в які державні органи не вправі втрутитися.

Людині дозволено не витребувати допомогу і у разі, коли вона отримана через суд. Робиться це шляхом написання судового пристава заяви про припинення виконавчого провадження. Юрист розповість вам, як відмовитися від стягнення аліментів, встановлених судом для дорослих. Це допоможе вам захистити майнові права при небажанні родичів отримувати грошові кошти.

2. Чи може суд відмовити в отриманні допомоги?

Згідно із законом суд вправі звільнити чоловіка або дружину від виплати аліментів при наступних фактах:

Працездатність чоловіка втрачена через зловживання спиртним, наркотиками або при вчиненні умисного злочину.

Нетривалість шлюбних відносин.

Поведінка чоловіка в сім'ї характеризується аморальністю і недостойностью.

Позбавити права на матеріальну допомогу через суд можна: в період шлюбу або після припинення сімейних відносин. Звільнення від виконання аліментних зобов'язань за рішенням суду для кровних родичів, або у відношенні дітей — законодавчо не допускається.

Адвокат пояснить вам ситуації, при яких платник змісту вправі просити суд про звільнення від його сплати. Ці знання дозволять вам захистити себе при зловживанні правами колишніми членами подружжя після розірвання шлюбу.

3. Чи можна оформити відмову від аліментів на дитину?

За законом утримання дітей включено в коло обов'язків батьків. Законодавчо дозволено оформити участь мами й тата у витратах на дитину угодою. У ньому допускається вказівка на відмову в отриманні аліментів від одного батька. Але закон закріплює правило, за яким органи опіки вправі звернутися в суд, якщо:

Малюк не отримує утримання за згодою батьків.

Батько або мати ухиляються від виплати аліментів, другий чоловік не звернувся до суду з заявою про стягнення підтримки.

Крім цього нормативно закріплена заборона на порушення дитячих інтересів шляхом вказівки у договорі про матеріальному змісті розміру аліментів менше, ніж належить дитині за законом.

У разі, коли подружня пара встановлює аліментні зобов'язання укладенням при розлученні мирової угоди, суд не затвердить його, якщо воно порушує законні інтереси малюка.

У нас в країні відмовитися від аліментних виплат можна тільки за замовчуванням. Якщо один батько не сплачує кошти на утримання малюка, а другий – не витребує виплати через суд (дитина ситий, взутий, одягнений і отримує передбачені законом блага), державні органи не знайдуть підстав втручатися в сімейні стосунки, відмова від підтримки діє.

Юрист розповість вам, на які нормативні акти спиратися, щоб оформити відмову від аліментів добровільно, і як бути при небажанні батьків визначати розподіл обов'язків по утриманню своїх чад. Такі знання допоможуть захистити інтереси малюків і майнові права дорослих при сплаті грошових коштів.

4. Які наслідки відмови при виплаті змісту?

Згідно із законом, угоду про сплату змісту родичам визнається недійсним у судовому порядку при порушенні інтересів одержувача допомоги.

Звернутися в суд вправі батько, дорослий член сім'ї, що отримує матеріальну підтримку, орган опіки та піклування або прокурор. Виходячи з цього положення робиться висновок: при стягненні матеріальної допомоги закон не встановлює наслідків відмови від неї, для людини, що одержує зміст.

Але у випадку, якщо платити відмовляється платник аліментів, для нього передбачені заходи відповідальності. Закон встановлює, що особа яка прострочила сплату грошових коштів отримує грошове покарання у вигляді неустойки (половина відсотка суми заборгованості за кожну добу прострочення виплати) та відшкодування збитків.

Злісним неплатникам загрожує адміністративна, і навіть кримінальна покарання. Адвокат пояснить вам про проблеми, які виникають у платника і одержувача аліментного змісту, якщо встановлений відмова від грошової допомоги. Це допоможе вам уникнути негативних наслідків небажання підтримувати родичів матеріально.

ПЕРЕВАГИ ЗВЕРНЕННЯ НА САЙТ

Відмова від змісту – спірну справу, оформити яке без наслідків складно. Тут потрібні знання законів і судової практики. Юристи порталу допоможуть вам відмовитися від матеріальної допомоги близьких родичів, пояснять ваші права після підписання відмовний папери. Звернення до нас – спосіб дізнатися про аліменти, не виходячи з дому.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!