В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Суперечки про законність дій колекторських агентств не вщухають вже давно. Але з липня 2016 року в діяльність «стягувачів боргів» внесена ясність – прийнятий закон, що встановлює межі їх повноважень та захищає права боржників від незаконних методів роботи по стягненню заборгованості.

ПРАВА КОЛЕКТОРІВ ЗА НОВИМ ЗАКОНОМ

Новий правовий акт спрямований на захист особистих прав боржника, тому не встановлює конкретний перелік правочинів співробітників спеціалізованих компаній по стягненню боргів, а навпаки, характеризує заборони на певні засоби і методи їх роботи.

З тексту закону видно, які права мають колектори:

Взаємодіяти з боржником дозволеними способами (дзвінками, поштовими відправленнями) у строго окреслених законом часових проміжках.

Використовувати не закріплені в законі законні методи стягнення боргу, але лише в разі отримання письмового дозволу на них від особи, що прострочив оплату кредиту.

Застосовувати угоди кредитора (колектора) та позичальника про особисте взаємодії, що відрізняється від порядку, встановленого законом.

Права колекторів за новим законом в 2016 році сильно обмежені. Тепер витребувати борг має право кредитор або стороння особа (організація), яка діє в його інтересах.

Останнє можливо тільки, якщо стягнення боргу виступає видом підприємництва зазначеного особи, дані про нього включені в спеціалізований державний реєстр.

ЧИ МАЮТЬ ПРАВО КОЛЕКТОРИ ДЗВОНИТИ РОДИЧАМ БОРЖНИКА АБО ЗА МІСЦЕМ ЙОГО РОБОТИ?

Як встановлює новий закон, колектори по стягненню боргу мають право безпосередньо (шляхом особистих зустрічей і переговорів по телефону) взаємодіяти з позичальником. Але подібне спілкування з ним через третіх осіб, можливо, тільки у випадку двох моментів:

1. Боржник згоден залучити сторонніх осіб у процес взаємодії з колекторами з приводу повернення боргу. Ця згода обов'язково оформляється письмово.

2. Третя особа, яка залучається для спілкування, не висловлює незгоду.

За правовими нормами це правило поширюється щодо:

Членів сім'ї.

Родичів.

Сусідів.

Будь-яких інших фізичних осіб.

Позичальник, що дав згоду на залучення третіх осіб, має право у будь-який момент відкликати його, тоді стягувач позбавляється права використовувати цей спосіб впливу на нього.

З появою нового нормативного акта боржники-громадяни захищені від небажаних дзвінків близьким людям, роботодавцеві, сусідам, адже дзвонити третім особам без документального підтвердження їх згоди на притягнення в процес повернення боргу сторонніх осіб, не можна, отже колектори не мають права дзвонити родичам боржника, а, тим більше, погрожувати їм.

ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ КОЛЕКТОРИ ЗА НЕСПЛАТУ КРЕДИТУ?

Прийняття закону допомогла врегулювати область професійного витребування заборгованості, відповісти на питання, які права у колекторів по стягненню боргу.

На основі аналізу правових норм колектори мають право:

1. Організовувати особисті зустрічі з прострочив виплату кредиту особою (такі зустрічі можливі не частіше одного разу за сім днів, тільки в період з восьмої ранку до десятої вечора в будні та з 9 ранку до восьми вечора – у вихідні).

2. Дзвонити позичальнику, просрочившему повернення кредиту. Але не частіше одного разу на день, двох раз за сім днів, восьми разів за тридцять днів, і при дії тимчасової заборони на дзвінки з десятої вечора до восьмої ранку в робочий день, з восьмої вечора до дев'ятої ранку по вихідних і святах.

3. Направляти повідомлення за допомогою телеграфу, телефону, електронної поштової скриньки. Їх кількість обмежена - не більше двох за добу, восьми за один тиждень, шістнадцяти за один місяць. На відправку подібної кореспонденції поширюються і тимчасові заборони, встановлені для дзвінків і особистих зустрічей.

4. Впливати на боржника іншими способами, якщо вони не принижують людської гідності і прописані в спеціальній угоді, яка укладається між кредитором (стягувачем) і позичальником у письмовій формі.

При особистій зустрічі, дзвінка або в тексті повідомлення обов'язково зазначаються:

Особисті дані відправника або абонента.

Найменування кредитора або компанії-стягувача.

Факт прострочення виконання умов кредитного договору (не вказуючи розмір, структуру заборгованості).

Крім цього у колекторів залишилися права на судову захист інтересів. Вони вправі звертатися з позовами про стягнення боргу, вимагати повернення грошей через суд.

Законодавче встановлення заборон для методів роботи людей, які на професійній основі повертають борги – це прямий і повноцінний відповідь на питання про те, на що мають право колектори при витребування боргу у пересічних громадян України.

Якщо ви заборгували банку або іншому кредитору, звернення до антиколекторів сайту допоможе вирішити проблему в найкоротші терміни. Наші співробітники – досвідчені юристи, які розкажуть вам:

Як взаємодіяти з професійними стягувачами боргів.

Хто має право займатися витребуванням простроченої заборгованості.

Що повинні робити професіонали з витребування боргу.

Чи мають право дзвонити колектори на роботу або близьким людям боржника.

Чи можуть вони подати до суду на позичальника за прострочення внесення плати за кредит.

На всі ці та інші питання професійні адвокати дадуть безкоштовно. А якщо знадобиться глибокий аналіз ситуації і серйозна правова допомога, то запропонують платні послуги від порталу.

У будь-якому випадку ви можете розраховувати на позитивний результат врегулювання спорів з кредитором або колектором.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!