В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Зникли з місця аварії? Коли настає відповідальність за залишення місця ДТП? Що очікує потерпілого в суді? Навіть якщо ви не винні в аварії, закон категорично забороняє учасникам інциденту залишати місце події.

Порушникам загрожує за це позбавлення водійських прав терміном до 1,5 років або адміністративний арешт до 15 діб.

ЧОМУ НЕ МОЖНА ЗАЛИШАТИ МІСЦЕ ДТП?

Мета співробітників ГИБДД — достовірно встановити обставини події і ступінь вини кожного учасника. Втеча з місця аварії не дасть:

в точності відтворити повну картину події;

визначити причинно-наслідкові зв'язки;

можливість реанімувати винного водія в перспективі.

Все це, в кінцевому підсумку, дозволить зацікавленим особам тлумачити ситуацію не в вашу користь та виставити винним. Погодьтеся, втік без причини людина не буде виглядати гідно в очах свідків, працівників ДАІ та судді. Але що робити, якщо це вже сталося? Не залишитися без прав допоможуть професійні консультанти сайту.

ЗАЛИШЕННЯ МІСЦЯ ДТП: 8 СПОСОБІВ НЕ ВТРАТИТИ ВОДІЙСЬКИХ ПРАВ

1. Стверджуйте, що ДТП не було

Закон виключає відповідальність покинув місце пригоди, якщо він справді не помітив порушення ПРАВИЛ дорожнього руху, і відповідно, поїхав. За ненавмисне залишення місця ДТП постраждалий не буде покараний. Про це свідчать, зокрема:

незначні пошкодження автотранспорту;

висока щільність руху машин або погана видимість у момент інциденту;

неоднозначність спірної ситуації;

відсутність очевидців та інші обставини.

2. Аргументуйте виїзд об'єктивним фактором

Допускається залишення місця події по причині звільнення проїзної частини іншим водіям, так як створювати перешкоди іншим учасникам руху забороняється.

Попереднє місце розташування автотранспорту зафіксуйте в присутності понятих документально у вигляді схематичного малюнка, а також на фото - або відеокамеру.

3. Підтвердіть, що діяли в умовах необхідності

Дії в рамках крайньої необхідності звільняють від покарання. Водій, знаючи, що загрожує за порушення, все одно допоміг вагітній жінці доїхати до клініки, побоюючись швидких пологів.

Не покинь він місце інциденту, наслідки могли бути куди серйозніше. Суд у таких випадках йде назустріч втікачеві.

4. Наполягайте на досягненні згоди

Якщо в ДТП брали участь два водія, що мають страховку ОСАЦВ, і ніхто не постраждав, то відсутність розбіжностей щодо обставин події та заподіяних ушкоджень виключає покарання.

Обопільна згода підтверджується відповідною розпискою. Для цього надайте співробітникам поліції складену вами схему ДТП і заповнений бланк повідомлення, необхідний згідно з нормами про страхування ГПО водія.

5. Обґрунтуйте залишення місця ДТП медичної причиною

Підтвердіть довідкою з лікувального закладу, що після аварії ви або інші потерпілі потребували термінової лікарської допомоги, при цьому покласти доставку на сторонніх водіїв було неможливо через їх брак або відмовою.

Інші мотиви, переслідування постраждалим винуватця ДТП, страх запізнення на роботу або на зустріч з партнером — не виправдають ваших вчинків.

6. Чекайте закінчення строку давності

Залучити за залишення місця ДТП можна протягом 3 місяців з дня порушення. Тому, чим довше ви ухиляєтеся від зустрічей з поліцією, тим краще для вас. У цей період автотранспортом краще не користуватися, інакше далі найближчого поста не проїдете. Якщо співробітник ДАІ складе протокол — суду не минути.

Якщо справа вже розглядається судом, то неявка порушника у випадках його обов'язкової присутності на процесі тягне припинення адміністративного провадження.

7. Погоджуйтеся на арешт

Якщо перераховані вище способи не подіяли, щоб врятувати водійські права краще просити суддю про застосування арешту, як би це дивно не звучало.

Людям, чия трудова діяльність безпосередньо пов'язана з автотранспортом, позбавлення права на водіння перенести набагато важче.

8. Скористайтеся правовою підтримкою

Якщо загроза покарання стала реальною, вдамося до професійної допомоги. Юристи ресурсу детально вивчать ситуацію і розкажуть, як уникнути відповідальності і не позбутися водійських прав.

Кожен випадок індивідуальний і вимагає ретельного правового аналізу. Окремі нюанси справи, на які не звернули уваги, можуть зіграти принципову роль. Не знаючи конкретного закону, захистити себе самостійно — неможливо. Заручившись підтримкою автоюристов, ви:

зберете докази;

дозвольте суперечку зі страховиком;

збережіть водійські права;

вийдете з ситуації без серйозних наслідків.

ВОДІЯМ НА ЗАМІТКУ

Пам'ятайте, що після інциденту заборонено вживати алкоголь, наркотики та психотропні засоби. За це ви понесете штрафні санкції в розмірі 30 тис. руб. і позбудетеся прав на 2 роки.

Почастішали випадки втечі з місця ДТП звернули на себе пильну увагу законодавців. Тому в кінці 2015 року був внесений проект закону про посилення покарання за залишення місця ДТП і застосування позбавлення волі строком до 5 років.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!