В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Що робити, якщо ви допустили ДТП? Які заходи вжити? Як відшкодовується збиток внаслідок ДТП? На часті запитання користувачів, пов'язані з дорожньо-транспортними пригодами, відповідають консультанти порталу.

ДТП — це стрес, який заважає адекватно реагувати на подію. Першим ділом треба взяти себе в руки, придушити в собі бажання покинути місце події негайно виконати наступне:

поставити аварійний знак;

викликати співробітників ДАІ і швидку допомогу;

надати потерпілому першу медичну допомогу;

зафіксувати обставини події (пошкодження, документи, очевидців).

По прибутті працівників ГИБДД забезпечте достовірну і об'єктивну фіксацію подій в матеріалах справи по ДТП.

ТОП 4 ПИТАННЯ ДО ЮРИСТІВ ЗА ДТП

1. Що слід після огляду?

Від шкоди, заподіяної здоров'ю людини, залежить подальша доля особи, допустив аварію. Якщо постраждалий помер, то до місця події викликається працівник слідчого органу, який порушує кримінальну справу. На даному етапі залучайте досвідченого адвоката для захисту своїх прав.

Якщо в результаті ДТП заподіяна тяжка шкода здоров'ю, то після отримання висновку експерта та проведення дослідчої перевірки — порушується кримінальна справа. При нанесенні шкоди легкої або середньої тяжкості проводиться адміністративне розслідування.

2. Як вести себе після ДТП?

Як захистити себе, якщо сталася аварія? Найбільш ефективні такі варіанти:

Доводьте, що ваші дії не є порушеннями ПДР. Приміром, якщо автотранспорт знаходився в несправному стані або винен потерпілий або інші особи.

Оскаржуйте висновку експерта.

Доводьте, що між порушенням і результатом заподіяної шкоди відсутній зв'язок. Наприклад, якщо потерпілий хоче відшкодування протезування зубів, у той час, коли вони були відсутні і до ДТП.

Прагніть до примирення сторін.

Добровільно відшкодуйте заподіяну шкоду до суду.

3. Види травм і ступінь покарання?

Як поділяються травми? Від чого залежить ступінь покарання? Яка відповідальність загрожує? Основний фактор, що впливає на міру покарання — це шкоду, заподіяну здоров'ю.

Три види пошкоджень:

Легені. Якщо заподіяння шкоди здоров'ю при ДТП виразилося в короткочасної втрати працездатності. Винуватець сплачує адміністративний штраф до 2 тис. грн. або позбавляється права керувати автомобілем терміном до 1,5 року.

Середні. Такі травми призводять до неопасному, але тривалого погіршення здоров'я або втраті працездатності не більше ніж на 1/3. Покарання за них аналогічно вищеописаному нанесення шкоди.

Тяжкі. Якщо внаслідок пошкодження, завданої ДТП, чоловік отримав тривалі розлади, повністю або частково втратив органи або виявилися порушені життєзабезпечуючі системи організму, то травми відносяться до тяжких.

У цьому випадку винному загрожує позбавлення волі до 2 років. Якщо слідство встановить, що особа діяла з умислом, за заподіяння тяжкого шкоди здоров'ю при ДТП йому доведеться провести у виправній колонії до 8 років.

Характер і ступінь нанесених ушкоджень визначає судово-медичний експерт.

4. Відшкодування заподіяної шкоди

Який збиток підлягає компенсації? Що в нього входить? Винуватець, який завдав тяжкої шкоди здоров'ю при ДТП, крім адміністративної та кримінальної, притягується і до майнової відповідальності. Вона включає в себе відшкодування:

втраченого заробітку і доходів;

витрат на лікування і відновлення здоров'я;

витрат на усунення пошкоджень автотранспорту.

Що відносять до втраченого заробітку? Відшкодування матеріальної шкоди у вигляді втраченого заробітку включає в себе компенсацію доходів за трудовими, цивільно-правовими договорами та від підприємництва, які мав потерпілий чи міг мати на день ДТП (упущена вигода).

Розмір компенсації встановлюється у відсотках до середньомісячного доходу залежно від ступеня втрати потерпілим професійної або загальної працездатності.

Які витрати на лікування компенсуються? Відшкодування за заподіяння шкоди здоров'ю при ДТП включає в себе виплату винним витрат:

на лікування (спеціальне і санаторне);

на ліки, догляд, додаткове харчування;

на професійну перепідготовку.

Який збиток транспорту відшкодовується? Якщо автотранспорту заподіяно частковий збиток, то шкоди в цьому варіанті заповнюється шляхом оплати витрат на відновлення, перевезення та зберігання. За повне знищення виплачується його ринкова вартість.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!