В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Сьогодні багато людей замислюються над тим, щоб розлучитися зі своєю дружиною або чоловіком. Зараз ми розкажемо як подати на розлучення правильно з урахуванням особливостей.

Куди слід в першу чергу звернутися з приводу розлучення?

Дане питання детально описане у главі 11 Сімейного кодексу України. У тому випадку, якщо у подружжя немає неповнолітніх дітей і вони обоє не проти розлучитися, то слід звернутися до РАЦСу. Якщо хтось не може прийти в орган реєстрації з поважної причини, наприклад, знаходиться в робочому відрядженні, то він може подати заяву віддалено. Необхідно лише, щоб вона була завірена нотаріусом.

 

Коли можна розлучитися в односторонньому порядку за наявності дітей?

Тільки в тому випадку, якщо один з подружжя визнаний недієздатним або ж безвісно відсутнім.

 

Як проводиться розлучення в Україні?

Офіційно про нього буде сповіщено протягом місяця з моменту подачі заяви. В даний момент в РАЦСі повинен бути хоча б один подружжя. Далі видаються свідоцтва про розірвання шлюбу. За подачу заяви необхідно заплатити мито. У тому випадку, якщо ви розлучаєтеся з зниклим або недієздатним громадянином, то розмір сплати зменшується удвічі.

 

Коли потрібно розлучатися через суд?

У тому випадку, якщо один з подружжя проти розлучення або у подружжя є неповнолітні діти, то потрібно звертатись до суду. Якщо є які-небудь розбіжності, то краще відразу ж звертатися до суду. За допомогою нього можна відразу ж визначити місце проживання дітей, аліментні зобов'язання та інше. Загалом, вирішити кілька питань, склавши єдиний позов.

До суду можна звернутись вже с заявою про порядок побачення з дітьми та порядок сплати аліментів у добровільному порядку.

Позов про розлучення не може бути поданий, якщо дружина вагітна, або якщо дитині менше одного року.

Часто суди використовують право на примирення сторін.

Ми пропонуємо звернутись до кваліфікованого юриста у сфері сімейного права, або зараз задати питання нашим юристам онлайн.

 

Коли можна вважати розлучення відбувшимся?

Якщо ви подавали заяву до РАЦСу, то після внесення відповідних записів до книги реєстрації можна вважати шлюб припиненим. А якщо Ви робили все через суд? Тоді розлучення вважається таким, що відбулося після винесення суддею рішення і набрання ним юридичної сили. Точна дата буде вказана в свідоцтві про розірвання шлюбу. При цьому, отримання його є не обов'язком громадянина.

Якщо у Вас є питання з приводу розлучення, то задайте їх юристу.


Получите за 15 минут консультацию юриста!