В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Не знаєте, яким чином правильно розділити спадщину? Як грамотно скласти угоду про розподіл? Чи маєте ви пріоритет перед іншими родичами? Смерть члена сім'ї здатна посіяти насіння розбрату навіть між близькими людьми. Розділ майна у спадщину завжди проходить болісно, оскільки кожен вважає себе гідним більшої частки.

Консультанти порталу прояснять і спокійно врегулюють спадкові питання, збережуть мир в родині.

ПОДІЛ СПАДЩИНИ МІЖ СПАДКОЄМЦЯМИ: 6 ЗАПИТАНЬ ДО ЮРИСТА

Якщо спадкування за заповітом не викликає на практиці спорів, то інша ситуація з законним спадкуванням, особливо, щодо майна, що перейшло у спільну часткову власність.

Спочатку спадкоємці мають рівні частини на спільне майно. Але закон дає можливість родичам самостійно визначитися з розмірами часток шляхом укладення угоди про розподіл спадщини. Спадкоємець може відмовитися від своєї частки майна в обмін на натуральну або грошову компенсацію, або без такої.

1. Як скласти угоду?

Текст документа на спадкове майно при розподілі повинен відповідати вимогам закону і не порушувати частки співвласників. Домовленість оформляється на папері між родичами (спадкоємцями), завіряється у нотаріуса, який перевіряє законність угоди та повноваження сторін.

До нерухомого майна (земля, будинок, квартира), подвергаемому поділу, додаються тільки ті об'єкти, на які спадкоємці мають права згідно свідоцтва про спадщину. В обхід цього правила діяти заборонено.

Інше правило діє щодо рухомих матеріальних цінностей (автотранспорт, техніка). Тут полягає загальний договір, не чекаючи видачі свідоцтв.

Поділ спадщини між спадкоємцями здійснюється на індивідуальних умовах, які повинні влаштовувати всіх родичів.

Сторони можуть передбачити наступні пункти:

Передачу цінностей одній людині. У цьому випадку часткова власність анулюється.

Зміна часток спадкоємців.

Виділення однієї частки в натуральному вигляді.

Компенсація частини спадщини шляхом надання іншого об'єкта або в грошовому еквіваленті.

Інші положення, які сторони вважатимуть за потрібне включити в угоду.

Підписуючи договір у присутності нотаріуса, спадкоємці погоджуються з розділом спадщини на обумовлених умовах. При поділі спадкового майна в розрахунок береться його ринкова вартість.

2. Хто володіє перевагою?

Якщо один із спадкоємців (поряд із спадкодавцем) володів неподільним майном, то він має переважне право на нього перед іншими членами сім'ї.

Таким привілеєм наділений спадкоємець, який постійно користувався загальною річчю. Наприклад, якщо родич померлого завжди проживав у квартирі з спадкодавцем, то він має право розраховувати на надання йому цього об'єкта.

3. Хто має обов'язкову частку?

Угода про розділ спадщини містить опис подальшої долі обов'язкової частки. Бажаючи захистити інтереси членів сім'ї, не мають сили і можливості самостійно про себе подбати, держава закріпила за ними обов'язкову частку в розмірі не менше ½ в майні спадкодавця.

До них відносяться родичі померлої людини:

Неповнолітні діти.

Чоловік (а) і батьки, позбавлені працездатності.

Утриманці, позбавлені працездатності, і перебували на утриманні померлого протягом року.

Про майбутній розподілі майна ставиться до відома орган опіки, який узгоджує процедуру.

4. Як реєструється майно?

Власник, що одержав право власності на майно, реєструє його в Укрреестре. Для цього уповноважений орган надаються:

Паспорт.

Свідоцтво про право на спадщину.

Угода про розділ спадщини.

Документація на об'єкти.

Квитанція про сплату держмита.

Невідповідність часток і вартості отриманого майна не тягне за собою відмову в реєстрації права власності.

5. Який термін проведення процедури?

Розподіл об'єктів, що перебувають у частковій власності, може бути проведений протягом трьох років з дня відкриття спадщини. Якщо письмової розділу в цей час не відбудеться, то іншого шансу відокремити загальне майно не буде.

6. Що робити, якщо спадкоємці не домовилися?

Якщо власники не досягли згоди при розділі майна, крапку в цьому питанні ставить суд. За позовом одного із спадкоємців проводиться розгляд, рішення суду визначає порядок поділу спільних об'єктів.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!