В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Факт законного визнання людини батьком несе тягар додаткових обов'язків. Визначити мати дитини при народженні - не складно, а ось встановити, хто батько малюка, народженого у незаміжньої жінки - складно.

У тому випадку, якщо жінка знає ім'я отця, але визнавати родинний зв'язок з дитиною він не хоче, застосовується встановлення батьківства в судовому порядку. Покрокова інструкція від наших фахівців допоможе вам розібратися в тонкощах цього процесу.

Такий процес вимагає знань законів України, судової практики і доказової бази, яка потрібна для встановлення та підтвердження спорідненості. Визначити ці нюанси судового розгляду без юридичної допомоги - не вийде, тому звертайтеся за допомогою до професійного адвоката. Грамотний юридичний підхід дозволить вам виграти справу і захистити права дітей на батьківську любов.

ТОП-6 ЮРИДИЧНИХ ВІДПОВІДЕЙ ПРО ВИЗНАННЯ БАТЬКІВСТВА ЧЕРЕЗ СУД

Вам потрібна допомога юриста, якщо ви шукаєте відповіді на такі питання:

1. Коли варто звернутися до суду за визнанням батьківства?

Закон встановлює, що батько, при незареєстрованих відносинах з матір'ю, визнає дітей шляхом подання заяви до органу РАЦС. Але, якщо він не бажає встановлювати родинний зв'язок з малюком, то примусове встановлення цього факту відбувається в судовому порядку.

Юрист розкаже, в яких ситуаціях варто звернутися за захистом інтересів дитини в суд, що дозволить вам розділити тягар батьківських обов'язків з другим батьком.

2. Хто подає позов про визнання людини батьком?

Згідно із законом до суду за визнанням факту походження дитини від конкретної людини звертаються:

Мати малюка.

Опікуни, піклувальники.

Інші близькі родичі, на чиєму утриманні складається малюк.

Самі діти після вісімнадцяти років.

На практиці цим правом користуються матері для стягнення аліментів, та виконання другим батьком батьківських обов'язків. Адвокат допоможе визначити, чи можна подати позовну заяву. Це дозволить відстояти майнові і особисті інтереси сина або дочки.

3. Яка інстанція дивиться справи про встановлення батьківства в судовому порядку?

Закон встановлює, що встановлення батьківства в судовому порядку і стягнення аліментів розглядається районним судом за місцем проживання особи, родинний зв'язок якого встановлюють в суді.

Процес носить риси позовного провадження, для початку розгляду складається позовну заяву. Юрист розповість, куди звернутися за захистом інтересів дітей, як правильно оформити заяву в суд. Такі знання допоможуть уникнути складнощів невірного визначення підсудності і наслідків неправильного складання позову.

4. Які докази використовуються для визнання спорідненості з людиною?

За законом при визначенні походження дітей суд бере до уваги кожне доказ народження малюка від конкретної людини.

Як показує практика, безперечним фактом встановлення батьківства в судовому порядку виступає генетична експертиза, витрати на оплату якої відшкодовує сторона попросила суд про її призначення.

Отримання експертного висновку затратно, тому сторони надають фотографії, відеоматеріали, які підтверджують близькі стосунки батька і матері малюка. Якщо відповідач заперечує проти таких доказів, суд призначає експертизу представлених истом документів, або радить батькові просити призначення генетичної експертизи за свій рахунок.

Адвокат допоможе зібрати папери, які дозволять судді переконатися в правильності доводів заявника, визнати родинний зв'язок між батьком і сином або дочкою.

5. Що означає встановлення факту батьківства в судовому порядку?

Крім позовного провадження у разі визнання спорідненості дітей і батьків, закон передбачає встановлення факту визнання родинного зв'язку з конкретною людиною після його смерті. У цьому разі суд порушує особливе виробництво і встановлює факт, що має юридичне значення.

Юрист пояснить вам ситуації, в яких доводиться підтверджувати факт батьківства через суд після смерті батька, допоможе зібрати папери для звернення до правосуддя.

ВСТАНОВЛЕННЯ БАТЬКІВСТВА В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ: ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ ВІД ФАХІВЦІВ САЙТУ 

Встановити походження, означає, захистити права дітей на піклування двох батьків. Юристи порталу допоможуть у встановленні батьківства в судовому порядку та стягнення аліментів, розкажуть в якому разі варто йти в суд за захистом прав малюка і як зібрати докази народження дитини від конкретного чоловіка.

Юридична допомога дозволить захистити дитячі інтереси, відстояти право на любов обох батьків.


Получите за 15 минут консультацию юриста!