В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Припинити роботу з дотриманням встановлених законом правил складно – роботодавці не бажають виплачувати законні допомоги або вписувати в трудові книжки дійсні причини звільнень. Розірвання строкового трудового договору – процес, що вимагає знання правових норм та судової практики і власником підприємства і працівником, тому в такій справі не обійтися без допомоги грамотного адвоката.

ОФОРМЛЕННЯ РОЗІРВАННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ 6 ПРИЧИН ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ЮРИДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ

Адвокат допоможе знайти відповіді на наступні питання:

1. В яких випадках укладається тимчасовий договір?

Так як терміновість контракту визначає додаткові гарантії при розірванні трудового договору, закон обмежує випадки, коли відносини працівника і роботодавця оформляються на певний строк. Причому ці обставини поділяються на дві групи:

Коли укладення тимчасової угоди не залежить від волі сторін.

Коли укласти строковий договір можна тільки за обопільною згодою.

До першої групи віднесені наступні причини:

Заміна відсутнього працівника, якщо за законом за ним збереглося робоче місце.

Сезонний характер дії підприємства.

Робота за межами України.

Організація створена на час, або робота на підприємстві тимчасова.

Оформлення стажування та альтернативної служби.

Робота на виборних посадах.

Друга група містить такі підстави виникнення термінових взаємовідносин:

Роботодавець – індивідуальний підприємець.

Працівник – пенсіонер або людина з вадами здоров'я.

Організація розташована на Крайньому Півночі.

Співробітники обираються за конкурсом.

Робота спрямована на запобігання аварії та надзвичайних ситуацій.

Працівники, журналісти, актори, режисери.

На роботу приймається керівник, заступник керівника, головний бухгалтер.

Працівник навчається на очній формі.

Оформляється робота за сумісництвом.

Юрист розповість, коли за законом укладається строковий трудовий договір, а в якому випадку мова йде про безстроковому характері робочих відносин? Це допоможе правильно оформити взаємовідносини між наймачем і працівником, отримати соціальні гарантії, які встановлює Трудовий кодекс України.

2. Коли відбувається припинення або розірвання тимчасового трудового договору.

Законодавчо закріплені випадки припинення відносин між працівником і роботодавцем, які обумовленим тимчасовим характером угоди:

В результаті закінчення терміну дії договору.

Після виходу на роботу працівника, чию роботу виконує тимчасово працевлаштований людина.

Після закінчення сезону, на який укладається контракт.

Після завершення роботи, для якої було підписано тимчасову угоду.

Крім цих підстав, строкові відносини в сфері праці розриваються:

за угодою сторін;

за ініціативою однієї сторони;

з незалежних від їх волі обставин.

Якщо дотримується термін розірвання трудового договору (попередження працівника про припинення відносин відбувається за три дні до закінчення дії контракту), та встановлені у законі умови звільнення (виплата грошей, повернення трудової книжки).

Адвокат вивчить конкретну ситуацію і роз'яснить права кожної сторони при розірвання взаємин. Ці знання допоможуть захистити себе або близьких родичів від незаконного звільнення з тимчасової роботи.

3. Чи можна розірвати договір за бажанням роботодавця?

Закон встановлює перелік обставин, за яких роботодавець має право звільнити працівника та при тимчасовому характері угоди між ними. Вони діляться на дві групи:

Умови, в появі яких немає вини працівника (ліквідація підприємства, скорочення штату, зміна власника майна організації).

Обставини виникли через порушення законів, моралі, етики звільненим співробітником (прогул, невиконання договірних обов'язків).

Юрист, вивчивши конкретні умови звільнення, пояснить, наскільки воно законно, як уникнути випадків зловживання з боку роботодавця. Це дозволить вам звернутися в судові чи адміністративні органи і захистити право на соціальні гарантії при розірванні трудового договору.

4. Як припиняються трудові відносини з волі працівника.

За законом працівник має право звільнитися за особистим бажанням, повідомивши при цьому роботодавця за чотирнадцять днів до відходу з роботи. Цей термін змінюється за угодою з роботодавцем, а при неможливості виконувати робочі обов'язки роботодавець розриває контракт у строк, який працівник вказав у заяві про звільнення.

В ході юридичної консультації дізнаєтеся, як правильно оформити заяву при бажанні припинити роботу, які платежі, у разі відходу від наймача за власною ініціативою. Це дозволить захистити себе при виникненні спірних ситуацій, коли відбувається розірвання строкового трудового договору.

5. Яким чином відбувається дострокове розірвання контракту з вагітною жінкою.

Жінці при вагітності держава надає додаткові соціальні гарантії, тому відповідно до закону розривати договір з нею за бажанням роботодавця не можна, крім одного винятку – організація або індивідуальний підприємець — ліквідується.

Якщо мова йде про припинення строкового угоди, то жінка має право просити наймача продовжити його до закінчення вагітності або відпустки по вагітності та пологах, приклавши до заяви про зміну контракту довідку з медичного закладу, що підтверджує її соціальний статус. Адвокат пояснить, які права надані законом окремим категоріям працівників, що дозволить отримати додаткові гарантії, якщо такі надані правовими нормами.

6. Покладена компенсація за дострокове розірвання трудового договору.

Закон передбачає, кому належить компенсація при припиненні відносин між наймачем і працівником. У такому випадку організація виплачує:

Залишки заробітної плати, яка не виплачувалася.

Грошові кошти за невикористану відпустку або його окремі дні.

Вихідні допомоги, якщо відбулася ліквідація підприємства або скорочення штату та чисельності комерційної фірми.

Компенсаційну виплату керівнику, коли відбулася зміна власника майна роботодавця.

При цьому якщо в ході ліквідації організації роботодавець за особистим бажанням звільняє працівника раніше закінчення терміну попередження про звільнення, (за згодою на це працівника) він виплачує компенсацію у вигляді середнього заробітку на час, який залишився до закінчення його роботи.

Юрист розповість, які виплати належні при звільненні, захистіть майнові права при припиненні трудової діяльності.

ПЕРЕВАГИ ЗВЕРНЕННЯ ДО АДВОКАТІВ САЙТУ

При працевлаштуванні потрібні юридичні знання і досвід роботи в сфері взаємин наймачів і працівників. Звернувшись до нас, ви дізнаєтеся порядок укладення та розірвання угод з роботодавцем, захистіть право на працю та соціальні гарантії, які держава надає працівникам в ситуації, коли відбувається розірвання строкового трудового договору.

Допомагаємо правильно оформляти початок і закінчення робочого процесу і отримувати зароблені гроші, якщо в цих питаннях виникають проблеми.


Получите за 15 минут консультацию юриста!