В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Зіткнулися з ситуацією арешту майна? Не знаєте що і як робити? Насамперед ознайомтеся з причинами арешту, вимагайте надання процесуальної документації. Тут знадобляться знання основ процедури накладення арешту і своїх прав. Так ви зможете себе захистити. Детальніше про це розкажуть консультанти ресурсу.

ПРИЧИНА АРЕШТУ

До арешту майна боржника призводять невиконані зобов'язання. Такий захід, як арешт майна боржника судовими приставами застосовується для здійснення матеріальних вимог кредиторів. В подальшому, виходячи з суті спору, арештоване майно передається стягувачу, продається на торгах чи конфіскується на користь держави.

Заарештовані матеріальні цінності забороняється продавати, дарувати, обмінювати. В окремих випадках обмежується використання майна. Тоді судовий пристав забирає його.

На практиці арештовуються рахунки боржників, дорогоцінні прикраси, цінні папери, автотранспорт, нерухомість.

ТОП 3 ПИТАННЯ ЩОДО АРЕШТУ МАЙНА

1. Порядок виробництва арешту

Як проводиться судова процедура? Стандартний процес виглядає наступним чином:

Судовий пристав, порушивши виконавче провадження, приходить в будинок боржника, де вивчає майнове становище. По можливості надайте сприяння посадовій особі в роботі, особисто доставивши його до місця проживання. Це пом'якшить вирок.

Забезпечувальний арешт проводиться в присутності двох понятих. Вони свідчать про відсутність порушень у проведеній процедурі. Як тільки робота закінчена - поняті ставлять підписи в акті.

Гроші та коштовності відразу вилучаються. Інше майно описують і передають на зберігання боржникові або членам сім'ї.

Пристав заповнює акт опису з зазначенням:

присутніх осіб;

найменування об'єкта, характеристик, індивідуальних особливостей і правовстановлюючого документа;

ціни кожної речі і сумарної вартості об'єктів;

обсягу і строків дії обмеження;

особи, відповідальної за зберігання.

За розтрату і втрату заарештованих речей передбачена кримінальна відповідальність.

Присутні знайомляться із змістом акта і при згоді ставлять підписи. В іншому випадку вносять свої зауваження. Копія акта вручається боржнику.

Об'єкти реалізуються через 10 днів після складання акта.

2. Порядок дій

Як вести себе в цій ситуації? Дотримуючись рекомендацій консультантів, ви захистите власність і зведете негативні наслідки до мінімуму.

Поради юристів:

Увійти в будинок судовий пристав має право за наявності письмового дозволу вищестоящої посадової особи. В іншому випадку, ви можете не впускати нікого до себе.

Запитайте у пристава документацію, на підставі якої проводиться арешт нерухомого майна або іншого об'єкта. Це судове рішення та виконавчий лист.

Переконайтеся в наявності понятих. Їх відсутність вважається серйозним порушенням закону. Знайте, що понятими не можуть бути родичі кредитора, боржника, пристава або їхні підлеглі.

При описуванні предметів приставами не вивчається документація, що встановлює право. Тому заздалегідь приготуйте договори купівлі-продажу, міни, дарування, чеки, квитанції, що визначає власником майна іншу особу, але не вас.

Здійснюючи арешт нерухомого майна, виконавець складає акт опису. Якщо у вас сумніви в достовірності і правильності документа, не підписуйте його.

Арешт накладається на об'єкт, вартість якого дорівнює або трохи більше боргу. Однак на практиці пристави описують майно, чия ціна істотно вище заборгованості. Такий арешт оскаржується в суді.

Пристави не мають право заарештовувати єдине житло боржника, предмети побуту і першої необхідності (одяг, взуття, їжу).

Вивести об'єкт з-під арешту можна, подавши відповідну заяву в суд і пред'явивши пристава. Скористатися цим правом, якщо об'єкт не належить боржникові або перебуває у заставі. Якщо не встигнете цього зробити, то майно продається.

3. Юридична допомога

Чим допоможе юрист? За підтримки професіонала ви вистоїте свою точку зору і вирішіть проблеми без втрат. Досвідчений юрист:

Візьме участь на всіх етапах виконавчого процесу.

Проаналізує ситуацію і виробить правильну позицію.

Оскаржуватиме незаконні дії приставів.

Збереже власність і захистить права.

Звернувшись до юристів сайту, ви отримаєте повноцінну консультацію з питання, що цікавить вас.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!