В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Для чого потрібен дозвіл на будівництво? Де його отримують? Що для цього потрібно? Будівництво будинку починається з оформлення спеціальної документації. Поспішивши, діючи в обхід правила, ви ризикуєте нарватися на штрафи і понести великі збитки, аж до знесення незаконного будови. Тому перший етап підготовки — отримання дозволу на будівництво будинку. Консультанти сайту поділяться знаннями, як проводиться процедура, дадуть відповіді на ряд гострих питань.

ПОНЯТТЯ ОДЕРЖАННЯ ДОЗВОЛУ

Дозволом на будівництво іменується документ, що видається Адміністрацією місцевості, де розташована дільниця. Він підтверджує, що проектна документація, представлена власником землі, відповідає закону, виражає згоду влади на проведення будівельних та реконструкційних робіт.

Згоду на будівництво діє не менше 10 років.

ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ НА БУДІВНИЦТВО ОБ'ЄКТА: 6 ЗАПИТАНЬ ДО ЮРИСТА

1. Що дає наявність згоди?

Дозвіл на будівництво, крім законності ведення робіт і споруджуваного об'єкта:

вбереже від суперечок з сусідами з приводу кордонів;

дозволить отримати фінансування у вигляді материнського капіталу;

надасть доступ до банківського кредитування;

дасть прописатися за цією адресою;

забезпечить безперешкодне підключення до комунікацій.

Діюча владна дозвіл відіграє одну з ключових ролей в будівельній справі, його ігнорування загрожує нерозв'язними проблемами.

2. Які документи необхідні?

Заявник звертається з письмовим клопотанням до місцевої адміністрації і прикладає наступну документацію:

Паспорт.

Рішення влади про надання ділянки, якщо він раніше належав державі або муніципалітету, або договору, у разі переходу прав на нього в результаті відчуження іншим власником.

Державний акт на землю, містить ідентифікаційні характеристики (площа, місцезнаходження, відомості про власника).

Схему планувальної організації, що дає ясне уявлення про конкретне місце розміщення будови. Вона виготовляється проектною фірмою і затверджується відділом архітектури.

Містобудівний план ділянки, що відображає реальну картину і плани по забудові. Видається він відділом архітектури.

Проектний план (при зведенні будинку більше 3 поверхів). Він містить архітектурні, конструктивні та технічні рішення з дому.

Якщо ділянка має особливості, наприклад, знаходиться поблизу водойм, особливо охоронюваних територій, лісової зони, то заявник додатково подає погодження уповноважених органів, у чиєму віданні знаходяться ці об'єкти.

Заявка та документи для отримання дозволу на будівництво подаються особисто або через представника. В останньому випадку пакет документів комплектують довіреністю.

Якщо є цифровий підпис, можна скористатися єдиним порталом держпослуг і вислати заяву допомогою електронного шлюзу.

3. Яким чином здійснюється процедура?

Адміністрація, розглядаючи прийняте клопотання, проводить:

перевірку повноти наданої документації;

звірку схеми планувальної організації ділянки на відповідність містобудівним правилами.

Процедура розгляду заяви займає 10 днів. Послуга надається абсолютно безкоштовно.

Якщо документи для отримання дозволу на будівництво не викликали запитань та зауважень, то адміністрація дозволяє будівництво. В іншому разі заявникові відмовляють у задоволенні клопотання, який вправі звернутися в суд зі скаргою.

У цьому питанні вельми до речі знадобляться послуги з отримання дозволу на будівництво, надані юристами порталу. Враховуючи, що без згоди влади побудованим будинком не можна розпоряджатися (продати, обміняти, закласти), позитивне рішення професіоналами проблемного питання гарантовано.

4. Як передати дозвіл іншій особі?

При відчуженні ділянки разом з незавершеним об'єктом, дозвіл буде мати юридичну силу і відносно нового господаря. Документ не носить іменний характер, а видається на проведення самого процесу безвідносно до особистості забудовника.

Щоб узаконити нового власника, потрібно письмово звернутися в адміністрацію і повідомити владі про доконаний факт передачі прав на землю іншій особі.

5. Як пролонгувати документ?

Якщо дія дозволу на будівництво підійшло до кінця — його можна продовжити. Важливий нюанс — звернутися в адміністрацію слід, як мінімум за 10 днів до закінчення строку, в іншому випадку у продовженні буде відмовлено.

Заявник доповнює базовий пакет матеріалів актом про стан будівництва і направляє владі.

Отримати цей акт можна, прийшовши в житловий відділ адміністрації та подавши відповідне клопотання. Спеціальна комісія виїде на ділянку, зафіксує поточний стан будівництва і оформить результат перевірки актом. Після цього залишиться чекати закінчення 30 днів, новий дозвіл виявиться на руках. При неможливості підтвердити процес — відмова неминучий.

6. Хто надає допомогу в отриманні дозволу на будівництво?

Якщо ви самостійно займаєтеся оформленням документації на будівництво, консультації юристів сайту онлайн або по телефону допоможуть обійти всі перешкоди на шляху до заповітної мети.

Вирішивши заощадити час і сили на паперовій тяганині, довіртеся професіоналам, які займуться питаннями будівництва житлового будинку вашої мрії і отримають дозвільні документи в стислі терміни.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!