Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Відповідно до Сімейного Кодексу України, майно, яке подружжя нажили за час шлюбу, вважається їх спільною власністю і при розлученні ділиться порівну. Спільно нажитими є і борги по кредитах, оплата яких повинна лягти на плечі обох подружжя, пропорційно до отриманого при розлученні майну. Однак, яким чином буде проведено розділ кредиту після розлучення залежить від багатьох обставин: що це був за кредит, і головне - на які потреби він був витрачений. Ми розглянемо найпопулярніші ситуації.

Розділ споживчого кредиту після розлучення

Часто буває, що один з подружжя оформляє на себе споживчий кредит для певних цілей. В такому випадку вирішальним стає питання: витрачений він на загальні потреби і інтереси сім'ї. Кредит, оформлений для покупки меблів, техніки для дому або витрачений на дітей, буде розділений між подружжям порівну. Якщо ж доказів того, що взяті у банку гроші витрачені на загальні потреби немає, борг закріплюється за тим з подружжя, на кого він оформлений.

Нерідкі випадки, коли чоловік або дружина укладають кредитний договір потай від сім'ї, і друга людина дізнається про нього тільки під час шлюборозлучного процесу. У такій ситуації йому потрібно буде довести в суді, що він не має до цього боргу ніякого відношення.
Автокредит після розлучення

Автомобіль в шлюборозлучному процесі часто зараховують до неподільного майна, тоді відповідно і кредит після розлучення визнається за тим чоловіком, на якого він оформлений. Якщо ж другий з подружжя має намір отримати свою частку компенсації, то і борг буде розподілений рівномірно.

Яскравим прикладом з даного питання є рішення Верховного суду у справі про розподіл автокредиту після розлучення. Чоловік претендував на свою частку автомобіля, оформленого на дружину і знаходиться в кредиті. Дружина змогла довести, що чоловік також користувався даним транспортним засобом, і зажадала виплати частини кредиту. ВСУ постановив стягнути з чоловіка 80 тис. Грн. в рахунок боргу, а автомобіль залишити жінці.

Іпотека або заставний кредит

Найскладнішим є розділ кредиту після розлучення, взятого на придбання житла. Так як ви не є повноправним власником квартири, купленої за рахунок іпотеки, про розлучення, в першу чергу, потрібно довести до відома кредитора.

Існує всього декілька способів вирішення даної проблеми:

1. Подружжя залишаються созаемщиками. Банк вносить коректування в іпотечний договір, згідно з яким спільний обов'язок по кредиту замінюється індивідуальною відповідальністю кожного перед оплатою своєї частини боргу.

2. Закріплення іпотеки за одним з подружжя. У разі згоди кредитора іпотечний договір переоформляється на одного з подружжя. Другий член сім'ї звільняється від оплати боргу і втрачає право вимагати свою частину майна.

3. Продаж квартири. Продати іпотечне майно і поділити гроші - популярний спосіб вирішення даної проблеми. Однак, угоду купівлі-продажу іпотечного або заставного майна можливо здійснити, тільки якщо вона схвалена банком.

Щоб уникнути болісного розділу боргів по кредитах через суд юристи вже давно рекомендують перейняти європейську практику підписання шлюбних контрактів. Така угода дозволить розподілити майно і борги по кредиту після розлучення з обопільної бажанням подружжя.

27.09.2018 15:11