Здравствуйте!
Какую ответственность несёт следователь,
если он трижды отдает в одну и туже экспертную
установу проведение автоэкспертизы .

08.12.2018 20:00
Валерий, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Скаргу на рішення, дії чи бездіяльність слідчого необхідно подавати до місцевого суду. Скарга у кримінальному провадженні, метою якої є оскарження дій, бездіяльності чи рішень прокурора та слідчого може бути подана протягом десяти днів з моменту вчинення чи утримання від вчинення дії. При оскарженні рішення слідчого чи прокурора, оформленого у вигляді постанови, перебіг строку оскарження починається з моменту ознайомлення особи з зазначеним документом, наприклад, з моменту отримання листа з постановою поштою чи особистого ознайомлення у приміщенні відділення поліції тощо.

Скарга буде розглядатися слідчим суддею у судовому засіданні за участю скаржника та працівника правоохоронних органів рішення, дії чи бездіяльність якого оскаржуються. Закон наголошує, що відсутність слідчого чи прокурора не перешкоджає розгляду скарги у суді.

Крім того, закон встановлює не лише строк, протягом якого рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора може бути оскаржено, а й строк, протягом якого слідчий суддя зобов’язаний розглянути скаргу та прийняти рішення.

За загальним правилом скарга має бути розглянута протягом 72 годин з моменту її реєстрації у суді. Виняток становить скарга на постанову про закриття провадження. Така скарга має бути розглянута слідчим суддею не пізніше ніж через п’ять днів з моменту отримання скарги судом.

За результатами розгляду справи суд може скасувати протиправне рішення прокурора чи слідчого, зобов’язати їх припинити вчиняти незаконні дії, що порушують права скаржника чи навпаки зобов’язати вчинити дію, що віднесена до повноважень та повинна бути вчинена правоохоронцем, а також суд може відмовити у задоволенні скарги.

09.12.2018 14:57