Я нерозписана з чоловіком і не проживаю з ним, маєм спільну дитину,в свідоцтві народження дитини дав згоду що він є батько, пів року немаєм допомоги від нього, як мені подать на аліменти. Коли він офіційно ніде не працює. Проживає зі своїми батьками.

18.12.2018 15:35
Ольга, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Добридень, Ольго!

Сімейне законодавство України встановлює, що батьки зобов'язані утримувати неповнолітніх дітей незалежно від свого трудового статусу, тобто від наявності або відсутності роботи і заробітку.

При цьому батьки мають право домовлятися між собою про порядок і розміри виплат на утримання дитини.

З цього випливає висновок про те, що відсутність роботи і заробітку не знімає обов'язку виплачувати аліменти!

В Україні визначено мінімальний розмір прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Цим і керуються суди при визначенні розміру аліментів у кожному випадку.

Оскільки в законі визначається тільки порядок нарахування аліментів, але не встановлюється мінімальний розмір аліментів, юристи настійно радять вирішувати це питання мирним шляхом - шляхом укладення угоди.

В угоді батьки можуть встановити мінімальну суму, яка влаштує обох.

Якщо угода не укладена, мінімальну суму аліментів для непрацюючого встановить суд. При цьому будуть враховуватися не тільки абстрактні середні показники, але реальні життєві обставини батьків і дитини: рівень заробітку, регіон проживання, сімейний стан, причини звільнення, період безробіття і так далі.

Якщо платник аліментів згоден утримувати дитину, суд встановить мінімальну суму аліментів, яку він здатний буде виплачувати. Якщо ж платник буде ухилятися від оплати, суд розрахує аліменти за всіма правилами, взявши за основу прожитковий мінімум на дитину.

У деяких випадках суд може встановити тверду суму аліментів з непрацюючого платника. Її розмір буде залежати від того, яким був колишній рівень забезпечення дитини колишнього рівня, яке нинішній матеріальний і сімейний стан у батьків.

Термін розгляду справи по даних питаннях як правило від 1 до 2 місяців.

18.12.2018 22:07

Надаю послуги з підготовки позовних заяв про стягнення аліментів.

18.12.2018 22:08

Вопросы из такой же категории

Прекратить взыскание алиментов и отменить долг на основании того, что отца исключили из актовой записи о рождении
Хотим удочерить малышку.
Как оспорить отцовство?