Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Усиновлення провадиться в судовому порядку; в суді обов'язкова присутність усиновителів, органів опіки і прокурора. Органи опіки повинні дати висновок про обгрунтованість усиновлення.

При цьому усиновлювачами не можуть бути:
особи, визнані судом недієздатними або обмеженими в дієздатності;
особи, позбавлені по суду батьківських прав;
колишні усиновителі, якщо усиновлення скасовано судом з їхньої вини;
інші особи, зазначені в СК.

При цьому особи, які бажають усиновити дитину, подають до органу опіки та піклування за місцем свого проживання заяву з проханням дати висновок про можливість бути усиновлювачами з додатком наступних документів:
коротка автобіографія;
довідка з місця роботи особи, яка бажає усиновити дитину, з зазначенням посади та розміру середньої заробітної плати за останні 12 місяців і (або) інший документ, що підтверджує дохід зазначеної особи, або довідка з місця роботи чоловіка (дружини) особи, яка бажає усиновити дитину, з зазначенням посади та розміру середньої заробітної плати за останні 12 місяців і (або) інший документ, що підтверджує дохід чоловіка (дружини);
копія фінансового особового рахунку і виписка з будинкової (поквартирно) книги з місця проживання або документ, що підтверджує право власності на житлове приміщення;
Довідка про відсутність судимості; медичний висновок медичної організації про стан здоров'я особи, яка бажає усиновити дитину, оформлене в порядку, встановленому Міністерством охорони здоров'я;
копія свідоцтва про шлюб (якщо перебувають у шлюбі);
копія пенсійного посвідчення (для осіб, основним джерелом доходів яких є страхове забезпечення по обов'язковому пенсійному страхуванню або інші пенсійні виплати).

Крім цього, різниця у віці між усиновлювачем та усиновленим дитиною повинна бути не менше 16 років. Обов'язковою вимогою для усиновлення дитини є отримання згоди його кровних батьків на усиновлення.
Згода батьків на усиновлення не потрібна у випадках, зазначених СК. Важливо відзначити, що на усиновлення дитини, яка досягла віку 10 років, необхідна її згода. Якщо дитину усиновлює один з подружжя, то згода другого з подружжя на усиновлення є обов'язковим.

Правовим наслідком усиновлення (удочеріння) є те, що усиновитель і його родичі і усиновлений дитина прирівнюється в особистих немайнових і майнових правах до родичів за народженням.

Разом з тим усиновлені діти втрачають особисті немайнові та майнові права і обов'язки до своїх рідних батьків і родичів. Але при усиновленні дитини однією особою особисті немайнові та майнові права і обов'язки можуть бути збережені за бажанням матері, якщо усиновитель - чоловік, або за бажанням батька, якщо усиновитель - жінка.

Якщо у вас залишилися питання, ви можете написати мені і замовити персональну консультацію або підготовку документа з вашого питання. Всього найкращого!

18.12.2018 23:03

Вопросы из такой же категории

Чи мають право прийомні батьки використовувати рахунки дитини на її потреби?
Предвзятое отношение судьи, возможность участия представителя СМИ в судебном заседании
Ограничения по количеству созданных ООО с одним участником