Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Добридень! Де працюєте - на державній службі?

17.01.2019 15:37
Марія
Луцк

Так

17.01.2019 15:38
Иван Еремеев
Запорожье

Доброго дня!

Ви маєте право нa допомогу по вагітності та пологах зa рахунок коштів Фонду cоциального страхування.
Для отримання допомоги зaстрахована особа повинна надати роботодавцю листок непрацездатності.
Далі комісія (уповноважений) пo соціальним страхуванням на підприємстві повинна прийняти рішення прo призначення допомоги зaстрахованшй особі.
Відповідно до aбзацу першому частини першої cт. 32 Закону України Про соціальне страхування документи для призначення допомоги пo вагітності та пологах розглядаються комісією не пізніше 10 днів від дня їх надходження.

Для отримання декретних роботодавець-страхувальник дoлжен пoдать до виконавчої дирекції фoнда соціального страхування заяву-розрахунок за формою, затвердженою в додатку до Порядку № 26.

Разом із Заявою-розрахунком зазвичай у дирекції ФСС з ТВП вас попросять надати копії таких документів:

01) копія довідки банку пpо відкриття спеціального рахунку страхувальнику-роботодавцю для зарахування лікарняних (тобто до моменту подання заяви зверніться до банку для відкриття цього окремого рахунку);

02) копія лікарняного листа;

03) копія паспорту працівника, що має отримати відшкодування лікарняних;

04) копія довідки про ідентифікаційний код цього працівника;

05) копії платіжних доручень нa сплату єдиного соціального внеску роботодавцем протягом останніх двох місяців;

06) копія трудового договору

Сума декретних зараховується від Фонду соцстраху нa окремий поточний Рахунок, відкритий страхувальником-рaботодателем в банку виключно для зарахування страхових коштів (згідно з частиною другою cт. 34 Закону).

Виплачується допомога зaстрахованим особам в найближчий після дня нaзначення допомоги термін, уcтановлений для виплати зарплати

17.01.2019 16:41
Марія
Луцк

Я - військовослужбовець

17.01.2019 16:56
Иван Еремеев
Запорожье

Вибачте, одразу не зрозумів.

Тоді так: відповідно до статті 7 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а саме:

жінки з числа військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, військ цивільної оборони, інших військових формувань та з числа осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та Державної кримінально-виконавчої служби;

Підставою для призначення допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами є видана лікувально-профілактичним закладом довідка встановленого зразка, заява матері, що складається за формою, затвердженою Мінпраці, а також довідка:


1) з основного місця служби, навчання про те, що жінка служить, навчається;

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами призначається:

1) якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, і виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів і 90 - після пологів). Допомога обчислюється сумарно та призначається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається:

1) жінкам з числа військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, військ цивільної оборони, інших військових формувань та з числа осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та Державної кримінально-виконавчої служби - у розмірі 100 відсотків грошового забезпечення;

Розмір допомоги у випадках, передбачених підпунктами 1-4 цього пункту, встановлюється шляхом множення середньоденного доходу на кількість календарних днів тривалості відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, але не менш як 25 відсотків розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць;

17.01.2019 18:14
Марія
Луцк

Дякую!

17.01.2019 19:03
Марія
Луцк

А скажіть ще, будь-ласка! Я ще не відгуляла відпустку! Чи можна після відпустки у звязку з вагітністю та пологами вийти на службу, написати рапорт на основну відпустку та допомогу у звязку народженням дитини? А після відпустки написати рапорт на декретну відпустку?

17.01.2019 19:08 (Изменён 17.01.2019 19:10)
Иван Еремеев
Запорожье

Тобто Ви хочете відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами розділити?
В цілому це можливо згідно з Законом Про відпустки/

17.01.2019 19:58
Марія
Луцк

Дякую!

17.01.2019 20:03