доброго дня, колишній чоловік не сплачує аліменти, в нього вже інша сімя і дитина 7 міс., майна ніякого немає, офіційно ніде не працює. виконавча служба безсила, зверталась навіть у поліцію про відкриття кримінальної справи, відхилили, сказали немає підстав, порадили звернутись до суду стосовно заборгованості (уже більше 40000 грн.) чи є сенс? і куди ще можна звертатись? державну допомогу також ненадають, в соц.забезі кажуть що неположено. в мене дохід за 6 міс 22511,00, двоє дітей до 6 років. що робити?

17.01.2019 19:35
Наталія, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Иван Еремеев
Запорожье

Вiтаю!

Перш за все слід зазначити, що повторно звертатися до суду для стягнення аліментів не потрібно. В даному випадку державний виконавець повинен вжити заходів щодо стягнення заборгованості по аліментах. У постанові про відкриття виконавчого провадження повинно було бути вказано, що аліменти стягуються з певної дати до дня повноліття дитини.

Постановою про звернення стягнення на заробітну плату, інші доходи боржника, спрямованим підприємству (установі або організації), держвиконавець повинен був зобов'язати підприємство (установу чи організацію), в якому працював боржник, з певною періодичністю подавати держвиконавця звіт про здійснені відрахування та виплати, а також зобов'язати направити письмове повідомлення про причини припинення виплат із зазначенням нового місця роботи, якщо вони відомі. Особа, відповідальна за утримання коштів, несе відповідальність за ненадання такої інформації без поважних причин.

У разі припинення перерахування аліментів у зв'язку зі зміною боржником місця роботи, проживання чи з інших причин підприємство (установа, організація, фізична особа, фізична особа - підприємець) не пізніше ніж у триденний термін має повідомити держвиконавця про причини припинення виплат і вказати нове місце роботи , проживання боржника, якщо воно відоме (ч. 2 ст. 69 Закону про виконавче провадження (далі - Закон)).

Слід мати на увазі, що стягнення аліментів - досить тривалий процес, і в разі зміни місця роботи боржника потрібно набратися терпіння, адже з моменту встановлення держвиконавцем нового місця роботи боржника може пройти чимало часу. Якщо відомо нове місце роботи боржника, необхідно повідомити його держвиконавця.

Держвиконавець має можливість отримати інформацію про майно, зареєстроване за боржником, про належні йому транспортні засоби, про те, чи зареєстрований боржник як суб'єкт підприємницької діяльності, про рахунки, відкриті в банківських установах, і т. П.

Можлива ситуація, коли боржник звільнився і не влаштувався на нове місце роботи. Зважаючи на відсутність доходу виникне заборгованість по сплаті аліментів. В даному випадку слід звернутися до ст. 195 Сімейного кодексу. Відповідно до зазначеної статті розмір заборгованості по аліментах обчислюється держвиконавцем. Якщо платник аліментів не працював під час виникнення заборгованості і не працює на час визначення її розміру, вона обчислюється виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. Держвиконавець на підставі інформації, отриманої від органів статистики, розрахує, яка сума підлягає стягненню.

Таким чином, необхідно звернутися до держвиконавця з проханням розрахувати заборгованість.

У разі наявності заборгованості зі сплати аліментів понад три місяці стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника (ст. 74 Закону).

Як бачимо, відсутність заробітку не звільняє боржника від виконання обов'язку щодо утримання дитини.

Зверніть увагу, що аліменти стягуються не тільки з заробітної плати, а й з інших видів доходів, в тому числі доходів від підприємницької діяльності (п. 1 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів).

Якщо колишній чоловік є фізичною особою - підприємцем, платником єдиного податку, подає декларацію про доходи, розмір аліментів повинен бути розрахований держвиконавцем, враховуючи розмір доходу. Яким би не був розмір доходу підприємця (навіть якщо він не отримує дохід від підприємницької діяльності), він зобов'язаний платити аліменти в розмірі не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, коли розмір аліментів визначено у твердій грошовій сумі.

Утримання аліментів проводиться з суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків (п. 13 Переліку).

Якщо місце проживання колишнього чоловіка невідомо, держвиконавець може оголосити його розшук (ст. 40 Закону).

Також важливо знати, що боржника можуть притягнути до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.

Для цього держвиконавець звертається до правоохоронних органів за місцем проживання боржника. Злісним ухиленням від сплати аліментів є будь-які дії боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання або місця роботи без повідомлення держвиконавця і т. П.), Що призвели до виникнення заборгованості зі сплати таких коштів у розмірі, який сукупно становлять суму виплат за шість місяців відповідних платежів.

Слід мати на увазі, що в разі, якщо батько ухиляється від сплати аліментів або не має можливості утримувати дитину, якщо місце проживання або перебування батьків невідоме, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів державного бюджету (ч. 8 ст. 181 СКУ).

Для отримання такої допомоги необхідно звернутися до Управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання, подавши документи, передбачені п. 6 Порядку № 189. Серед інших документів необхідно подати виконавчий лист про стягнення з батьків аліментів на дитину, а також довідку державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення.

Таким чином, необхідно використовувати всі передбачені законодавством інструменти для стягнення з боржника аліментів на утримання дитини.


18.01.2019 10:08