У моего мужа со мной второй брак. От первого брака есть сын, который учиться на дневной форме обучения. В случае, если что-то произойдет с мужем, кто является наследником первой очереди на имущество мужа в двух вариант: при наличии завещания и без завещания?

24.01.2019 12:01
Елена, Запорожье

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


За законом, у першу чергу право на спадкування мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Якщо простою мовою, то спадкодавцем першої черги будете Ви та його син. Це якщо не брати до уваги можливу появу Вашої спільної дитини.
А якщо є складений заповіт, то вже треба виходити з його змісту. Проте в законі передбачені все ж деякі гарантії: Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

Також, виходячи зі змісту питання, не можу не наголосити на ще одному припису закону, а саме - ч.1 ст.1224 ЦК України: "Не мають права на спадкування особи, які умисно позбавили життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на їхнє життя"

24.01.2019 23:34

Вопросы из такой же категории

Позбавлення батьківських прав батька-наркомана
Чи може подати постороння людина на аліменти
Бывшая свекровь хочет забрать малолетнего ребенка.Пишет во всевозможные инстанции со своим сыном(вранье)