270 грн.

Вопрос решен

Доброго вечора. Мене звати Наталя, я військовослужбовець. Я взяла позику онлайн на кредитну карту,де потрібно було повернути з відсотками, але не змогла вчасно сплатити. Мені нарахували великі відсотки і пеню чи штраф, я надала довідку з датою початку служби по теперішній час. Що компанія має мені списати і в які терміни я повинна сплатити?

29.03.2019 20:05
Наталія, Львов

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Здравствуйте, Наталія!

Відповідно до п. 15 ст. 14 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

У більшості випадків МФО пропонують "заморозити" борг, але Ви маєте право вимагати від МФО списання всієї суми по штрафам, пеням та нарахованим відсоткам, так як це прямо передбачено в законі. Підтверджуючим документом є надана довідка та копія військового квитка. Кредитні канікули надаються на весь термін служби, але ймовірно компанія запропонує укласти доп.угоду, де буде узгоджений інший строк дії відстрочки.

Не виключено, що МФО повністю проігнорує надану Вами довідку і буде продовжувати нараховувати відсотки, штрафи, пені. В такому випадку залишається писати претензію і / або звертатися до суду для вирішення питання.


29.03.2019 23:43

Згідно із ст. 14 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»військовослужбовці з початку і до закінчення особливого періоду, а також військовозобов’язаних, які призвані під час мобілізації на військову службу, з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду звільнено від нарахування:
– штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності;
– штрафних санкцій, пені перед банками по кредитах, іпотеках тощо;
– процентів за користування кредитом.
Таким чином, всі військовослужбовці мають право на відміну штрафних санкцій, які були нараховані та/або сплачені по кредитам в банках України, починаючи з 18.03.2014р. і до дати, що буде визначена в майбутньому та на припинення нарахування штрафних санкцій та відсотків за кредитами на цей період.
В листі від 08.05.2014р. №18-112/22289 «Щодо необхідності вжиття заходів із захисту фінансових інтересів військовослужбовців у зв’язку з обслуговуванням кредитів» Національний банк України рекомендує комерційним банкам максимально сприяти учасникам АТО у мінімізації негативних наслідків через складнощі з погашенням кредитів. Виходячи з наведеного, зазначені вище особи можуть в індивідуальному порядку домовитись із банком чи фінансовою установою про про реструктуризацію. У разі відмови можна звернутися зі скаргою до Нацкомфінпослуг. Можу підготувати Вам заяву на списання штрафних санкцій. Звертайтесь. Вайбер +380638665952.

30.03.2019 09:50

Вопросы из такой же категории

Вопрос переписки по месту жительства
Повестка в армию
Больничный во время отпуска