250 грн.

Вопрос решен

Згідно ЗАКОН УКРАЇНИ Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків цитую-ст.6 п.2. Співвласники допоміжних приміщень у гуртожитку зобов'язані не перешкоджати іншим особам у правомірному користуванні такими приміщеннями. В двух словах то довгий прохідний коридор з багатьма дверима до інших кімнат (які стали кухнями, спальнями туалетами) Вибачаюсь я не дуже володію юридичним язиком, річ про те що є загальний коридор а вхідні двері на замку, ключі від якаго у обох співвлвсників і один з них хоче свою кімнату здати постояльцям, (тобто передати ключі від вхідних дверей )без юридичного оформлення , що обумовлює самостійний рух невідомих людей по загальному (спільному) прохідному коридору, питання !!!! такі дії підлягають погодженню з іншим співвласником чи ні??? Дякую за допомогу!!!

02.04.2019 08:55
Андрій, Ровно

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня, Андрію!

Для початку звернемося до судової практики, а саме у рішенні від 2.03.2004 №4-рп/2004 Конституційний Суд України установив, що в багатоквартирних будинках власники приватизованих і неприватизованих помешкань є рівноправними співвласниками допоміжних приміщень. При цьому ніхто з власників житла не має пріоритету в їх використанні.

Крім цього, на думку Конституційного Суду (КС), приватизація, продаж, спадкування, інші цивільно-правові угоди є однаково юридично значимими підставами набуття права власності на квартиру. Не встановлює обмежень щодо набуття права власності на допоміжні приміщення і положення, відносно якого було подано звернення. Оренда в свою чергу є підставою для набуття права на користування житловим приміщенням та допоміжними приміщеннями.

Загалом немає нічого дивного й неочікуваного в тому, що КС установив: власники квартир є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою.

Нагадаю, що рішення КС - це акти офіційного толкування та на них можна посилатися у разі виникнення спору.

Таким чином, ключове значення у Вашому питанні грає факт сдачі житла у тимчасове користування. До Ваших мешканців разом з правом на користування кімнатою(квартирою) надається і право на користування допоміжними приміщеннями без необхідності погодження з іншими співласниками.


З повагою.



02.04.2019 12:21 (Изменён 02.04.2019 12:21)
Андрій
Ровно

Тобто факт здачі повинен бути підтвердженим документально,чи достатньо на словах, мовляв моя родичка тому хай живе???

02.04.2019 12:33

Сказати і обгрунтувати іншим співвласникам Ви можете, що завгодно. Це не їхня справа.
Родичі приїхали, друзів пустили пожити і т.п.

Важливо, що Ви маєте право здавати в оренду без згоди з співвласниками, а ті в свою чергу не можуть чинити перешкоди в користуванні спільними допоміжними приміщеннями.

Зрозуміло, що потрібно хоча б в простій письмовій формі скласти договір оренди / найму, щоб він у Вас був.
Але знову таки, це не справа інших співвласників, це потрібно перш за все Вам.


02.04.2019 13:23
Андрій
Ровно

А які наслідки якщо я не заключу договір оренди???

02.04.2019 17:30

Це будуть не родичі? На який термін проживання Ви їх пускаєте?

02.04.2019 20:54

Ясно, тепер зрозуміло. Сусіди всіляко перешкоджають, щоб Ви здавали житло.

У цьому випадку порядок дій такий.

1. Якщо створюються перешкоди або відбуваються протиправні дії - виклик поліції.
2. Якщо створюються штучні перешкоди у вигляді заміни замків і т.п. - звернення до суду з позовом про усунення перешкод в користуванні жилим приміщенням. Усунення перешкод через виконавчу службу.

У будь-якому випадку, сусідів можна поставити на місце.
Ви вправі перед ними не звітувати, не показувати їм договір, акт, тощо. Це не їхня справа.
Приміщення загальні і у Вас (або Ваших тимчасових мешканців) повинен бути до них доступ, і все.


02.04.2019 21:13
Андрій
Ровно

Дуже дякую, !!!

03.04.2019 17:16
Sergeev Artyom
Харьков

Який правовий статус гуртожитку? У вас однакові права на місця загального користування. Тобто кожен з співвласників вправі розпоряджатися загальними приміщеннями, не перешкоджаючі іншим. Як би встановили замок без Вашої згоди - це можна трактувати як порушення. А при даних обставинах - ні.
Можливо йти іншим шляхом - створювати перешкоди: власник будівлі гуртожитку?, площа та кількість орендарів?, реестрація орендарів?, договір оренди?, сплата податків...

02.04.2019 12:41
Андрій
Ровно

А якщо перегородив дверима та ще й виштовхав так би мовити з своєї половини, правда була поліція, оформили заяву від постраждалих та й потому, поки мовчок??? Та ще й двічи!!! А поліція поки не гу-гу!!??

02.04.2019 17:34 (Изменён 02.04.2019 17:39)

Передавайте ключі без проблем від загальної двері. Просто усно повідомивши інших власників, що у Вас будуть жити мешканці та сусіди щоб не лякалися.
От і все.

02.04.2019 13:52
Андрій
Ровно

А вони не лякаються а кажуть, що тут можна знаходитись тільки на (законних правах) тобто заключай договір та хай ходять а так , то ні???

02.04.2019 17:37 (Изменён 02.04.2019 17:40)
Sergeev Artyom
Харьков

Вам треба здати, чі перешкодити цьому?

02.04.2019 19:22
Андрій
Ровно

Мені потрібна правова оцінка, поліції це байдуже, поняття власності в україні не існує (Ви помітими , що слово Україна з маленької букви), як співвласник цієї загальної вбиральні, які я маю права!!!???

02.04.2019 20:26
Sergeev Artyom
Харьков

Згідно трактовки законодавтва - вказані приміщення є загальними, та доступ до ним мають всі мешканці; а також особи, які перебувають у вказаних приміщеннях (які перебувають там за згодою будь якого власника), та не порушують права інших власників (не чинять перешкоди у користуванні загальними приміщеннями).

Стаття 98. Тимчасові мешканці

Наймач жилого приміщення та члени його сім'ї, які проживають разом з ним, можуть за взаємною згодою дозволити тимчасове проживання в жилому приміщенні, що є в їх користуванні, інших осіб без стягнення плати за користування приміщенням (тимчасових жильців), в тому числі опікуна чи піклувальника, який не є членом сім'ї наймача.
Вселення тимчасових жильців на строк понад півтора місяця допускається за умови додержання розміру жилої площі, встановленого для надання жилих приміщень (частина перша статті 48).
Тимчасові жильці на вимогу наймача або членів сім'ї, які проживають разом з ним, зобов'язані негайно звільнити приміщення, а в разі відмовлення - підлягають виселенню в судовому порядку без надання іншого жилого приміщення.

Стаття 130. Порядок користування жилою площею в гуртожитках

Порядок користування жилою площею в гуртожитках визначається договором, що укладається перед вселенням на надану жилу площу в гуртожитку на підставі спеціального ордера відповідно до Примірного положення про користування жилою площею в гуртожитках, що затверджується Кабінетом Міністрів України.
Особливості користування жилою площею в гуртожитку, який підлягає передачі у власність територіальної громади, визначаються законом.

03.04.2019 11:16

Вопросы из такой же категории

Моем маме 57. Очень давно она стала в очередь на получения жилья как многодетная мать. Детей у нее четверо. Мы уже выросли и родили ей семь внуков, а она до сих пор живёт на съемной квартире. Вопрос такой - стоит ли ещё надеятся на помощь государства?
Кладовки для жителей дома
Я стою на квартирному обліці