Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Правовою підставою для здійснення такого заходу (відібрання дитини) виступає рішення уповноважених органів про вилучення дитини з сім'ї. Але при цьому, варто звернути увагу на те, що цей крок може бути застосований виключно в тих ситуаціях, коли дитина знаходиться в реальній небезпеці, яка походить з боку його батьків. Крім того, вилучення дитини може бути проведено лише тоді, коли є вагомі докази, що дитина у власній родині піддається неправильним і протиправним способам виховання.

Для того, щоб відбулося відібрання дитини, необхідна наявність наступних факторів:

- Батьки грубо порушують права дитини на отримання освіти, тобто не віддають його в школу і не проводять ніяких дій для формування інтелектуального розвитку неповнолітнього;
- Якщо дитина постійно проживає в атмосфері страху, фізичного або морального впливу;
- Якщо основні потреби дитини (в їжі, відпочинку, одязі і т.д.) батьками ігноруються;
- Якщо має місце регулярне побиття дітей, що несе за собою загрозу здоров'ю і життю неповнолітнього. Причому в даному випадку буде здійснено негайне вилучення дитини.

Якщо буде встановлено, що відносно дитини застосовані вищевказані фактори, то держава має право забрати її від батьків, які неналежним чином проводять комплекс дій по вихованню дитини і формування її як особистості.


14.04.2019 14:05