В заяве на увольнение написала адрес куда отправить книжку, так как переехала в другой город, а увольнение последним днем отпуска, а мне сказали что высылать они не собираются. Что делать? Так как знаю что они обьязаны выслать так, чтобы она была в день увольнения у меня, а если нет то могу потребовать средний заработок за те дни которые я не получила трудовую, как правильно?

17.04.2019 18:13
Оксана, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Відповідно до частини 4 ст.235 Кодексу законів про працю України у разі затримки видачі трудової книжки з вини роботодавця працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

Днем звільнення в такому разі (згідно з Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників) вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника.

Таким чином, потрібно письмово звернутися до підприємства з вимогою негайно видати трудову книжку і сплатити середній заробіток за вимушений прогул. У разі відмови роботодавця задовольнити дані законні вимоги порушені права працівника можуть бути відновлені за рішенням суду. У цьому випадку роботодавець повинен буде сплатити середній заробіток за весь час до фактичного повернення їм трудової книжки.

При цьому потрібно звернути увагу, що для даного роду суперечок встановлен скорочений строк позовної давності. Згідно ч.1 ст.233 КЗпП України працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору до суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

Згідно ч.2 ст.233 КЗпП України у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Пропуск строку з поважних причин може бути відновлений судом.


17.04.2019 23:04

Вопросы из такой же категории

Порядок засвідчення копії
Предприятие на 1 неделю уже задержало выплату заработной платы