Доброго дня!на земельній ділянці збудований будинок(ще не введений в єксплуатацію) вже збудував погріб і вже звів фундамент!проект на погріб і господарську будівлю ще не встиг зробити!
Проконсультуйте будь ласка як це узаконити і взагалі чи реально це узаконити з мінімальними фінансовими втратами!
Дякую!

26.05.2019 08:53
Віктор, Винница

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


1 етап
Для будівництва необхідний проект будівництва, в якому розраховуються всі розміри і інші показники майбутнього об'єкта, а також скільки потрібно будматеріалів і трудочасов для його зведення. Проект створює ліцензована проектна організація. Проект повинен враховувати отримані вихідні дані, інакше може не пройти наступний етап - затвердження. Проекти на об'єкти IV - V категорій проходять обов'язкову державну експертизу.

Для забудови присадибних, дачних і садових ділянок проектна документація необов'язкова, виготовляється тільки за бажанням замовника.

2 етап - затвердження проектної документації

Проектна документація, виготовлена ​​за державні гроші, затверджується держорганами. Виготовлена ​​за приватні кошти - замовником будівництва. Ніякими іншими держорганами проектна документація не затверджується.

3 етап - Виконання підготовчих і будівельних робіт

Право виконувати підготовчі і будівельні роботи з'являється у забудовника лише після подання ним відповідного повідомлення або декларації в ДАБК. Без такої подачі проведення робіт вважається самовільним і карається штрафом.

4 етап - прийняття в експлуатацію збудованих об'єктів

Ухвалення в експлуатацію об'єктів ІІІ-ІІІ категорії відбувається шляхом подачі в ДАБК декларації про готовність, будинок вважається прийнятим з дати реєстрації декларації ДАБКом. Для об'єктів IV - V категорії в ДАБК подається Акт готовності, на підставі якого ДАБК видає сертифікат відповідності об'єкта будівельним нормам. Зареєстрована декларація і сертифікат - мають статус рівний правовстановлюючим документам на нерухомість (наприклад, договір купівлі-продажу або свідоцтвом про спадщину).

5 етап - Реєстрація права власності на об'єкт

Для реєстрації права власності на побудований будинок потрібно звертатися до органу Укрдержреєстру в районі за місцем будівництва. Для реєстрації необхідно надати декларацію про готовність (сертифікат відповідності), виданий ДАБКом. Державний реєстратор вносить дані до реєстру та видає виписку з реєстру (свідоцтво про право власності), яка офіційно засвідчує зареєстровану нерухомість.

В результаті дотримання цього порядку забудовник стає повноцінним власником збудованого (реконструйованого) будинку, до нього немає підстав для застосування штрафів.


26.05.2019 19:09