Доброго дня. Склалась така ситуація: в нашому будинку проживає сім*я в яку входжу я, мій брат, і батьки, а також батькова мати 80 річного віку. Якщо коротко, до дана бабця творить чудні речі, щодня істерики, безпричинні скандали. Неодноразово викликала поліцію. Поліція приїжджала, бачила ситуацію, проводила з бабцею профілактичну роботу і їхала. Сьогодні ж ця бабця викликала представників РДА. Вона приїхали і погрожували нам штрафами за те що ми не можемо зжитися з даною бабцею, оскільки будинок на ній, але заповіт складений на батька. Скажіть будь ласка, на скільки правоміжні погрози представників РДА, та чи зобов*язані ми утримувати бабцю якщо вона отримує пенсію 2000 грн але на себе їх практично не тратить?

08.07.2019 10:01
Вадим, Ровно

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня !

У разі конфліктної ситуації, бабця має право звернутись до суду з позовною заявою про зобов‘язання встановлення утримання її дітьми, оскільки такий обов‘язок (утримувати непрацездатних батьків) встановлений цивільним законодавством, Сімейним кодексом України.

Суд, враховуючи відсутність власного доходу позивачки та реальну можливість дітей надавати матеріальну підтримку може постановити відповідне рішення.

Також, важливо враховувати на що саме бабуся витрачає чи не не витрачає (у випадку надання харчування, сплати комунальних платежів дітьми) кошти (пенсію).

Інша справа, якщо над бабусею офіційно встановлена опіка, судовим рішенням чи органом опіки та піклування. В такому разі виникає обов’язок у опікуна на утримання підопічної. У разі невиконання свого обов’язку опікун несе адміністративну та кримінальну відповідальність.

Чим саме мотивують РДА, до якої відповідальності, якою нормою Закону апелюють ? На які данні РДА опирається у своїх словесних висновках?

08.07.2019 14:32
Вадим
Ровно

Бабця або не витрачає взагалі свої кошти(пенсію) або витрачає на дрібниці, які практично не покривають її потребу у харчуванні. В ст. 202 Сімейного кодексу сказано що повнолітні діти зобов*язані утримувати батьків які є не працездатними і ПОТРЕБУЮТЬ допомоги. Якщо людина свою пенсію не використовує, постає питання чи потребує вона допомоги? Представники РДА не посилались на жодну норму закону, лише пригрозили штрафом у випадку письмового звернення бабці.Офіційний опікун не встановлений.

08.07.2019 14:47

Чи проживає фактично син заявниці разом з нею в одній квартирі/ одному будинку. Чи зареєстроване місце проживання у сина разом зі своєю матір‘ю? За чий кошт фактично існує бабця? (Їжа, ліки, комунальні послуги)




08.07.2019 15:06
Вадим
Ровно

так проживає, так зареєстрований, так же ж як і решта членів сім*ї. Всі комунальні послуги сплачують батьки. Ліки купує і привозить донька цієї бабусі(сестра батька). Їжу або та ж донька, або вона собі по дрібницх купує(типу солодка вода, печиво тощо), або ж споживає куплену і приготовлену нами їжу(інколи навіть краде).

08.07.2019 15:09 (Изменён 08.07.2019 15:10)

З огляду на викладене Вами, у діях Вашого батька відносно його матері немає складу будь-якого правопорушення. У такому випадку, нехай РДА письмово повідомлять Вас про виявлені порушення та про їхні думки з приводу цього.

Тільки суд після звернення бабці може постановити рішення про обов’язок сплати аліментів на її утримання. Також суд, при розгляді справи, візьме до уваги отримання позивачкою пенсії, державних пільг, субсидій, наявність в неї майна, що може приносити дохід тощо.

Таким чином, в кожному конкретному випадку суд враховує всі види заробітку чи доходу як дітей так і батьків. В залежності від цих обставин і визначається розмір аліментів.

08.07.2019 15:15 (Изменён 08.07.2019 15:16)
Вадим
Ровно

Дуже Вам вдячний

08.07.2019 15:20