Чоловік та дружина - громадяни України, які постійно проживали в Чехії і мали тут нерухомість, надбану за тривання шлюбу, але оформлену на дружину, а також інші речі. Місяць тому чоловік помер на території України. Заповіт складено не було. Які кроки має вчинити дружина для оформлення спадщини? Вона має звернутися до нотаріуса за місцем смерті чи в консульство України? Які документи їй буде необхідно отримати?

22.07.2019 11:32
Марія, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня, Марія!
Дружині потрібно звертатись з заявою про прийняття спадщини до нотаріуса за місцем відкриття спадщини в Україні (останнє місце проживання спадкодавця в Україні або за знаходженням нерухомого майна в Україні), обов'язково потрібно звернутись протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини - смерті чоловіка.
Стосовно нерухомості в Чехії, то дружині потрібно буде подавати заяву про прийняття спадщини ще й в Чехії за місцем знаходження нерухомого майна. Є Закон України "Про міжнародне приватне право"
Стаття 70. Спадкові відносини
1. З урахуванням положень статей 71, 72 цього Закону спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося.

Стаття 71. Спадкування нерухомого майна і майна, що підлягає державній реєстрації
1. Спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

Крім того, є Договір між Україною та Чеською Республікою про правову допомогу в цивільних справах:
Стаття 38 Законодавство про успадкування
1. Правовідносини при успадкуванні рухомого майна регулюються законодавством тієї Договірної Сторони, громадянином якої був спадкодавець на час смерті.
2. Правовідносини при успадкуванні нерухомого майна регулюються законодавством тієї Договірної Сторони, на території якої знаходиться нерухоме майно.
3. Питання про належність спадкового майна до рухомого чи нерухомого, яке є предметом успадкування, вирішуються відповідно до законодавства тієї Договірної Сторони, на території якої майно знаходиться.

Свідоцтво про право на спадщину вона отримає, потім зареєструє на себе право власності, якщо все буде в порядку з правоустановлюючими документами на нерухомість та дотримається строків прийняття спадщини в обох країнах. Заяву про прийняття спадщини вона подає особисто, а потім вже вести спадкову справу може її представник за довіреністю, наприклад, юрист або інша повірена особа.

23.07.2019 02:29

Вопросы из такой же категории

Муж оформил завещание на меня, но его мать хочет его оспорить
Остался дом от отца
Как правельно поделить наследство?