250 грн.

Вопрос решен

З чого починати перевіряти: відомості про забудовника/власника, які дозвільні документи він повинен мати. На яких офіційних сайтах можна продивлятись інформацію / до кого звертатись з платним запитом, що до достовірності даних про власність майна ? Які ще є моменти , що варто перевірити одразу.

14.08.2019 11:27
Альона, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Иван Еремеев
Запорожье

Перевірка обмежень на угоду з неповнолітніми власниками. Угоди відчуження нерухомості, якою володіють неповнолітні громадяни, схвалюють органи державної опіки та піклування.

Для укладення договору купівлі-продажу квартири, що належить малолітній або неповнолітній громадянину, за правилами статті 31 ЦКУ, потрібні такі документи:

- нотаріально завірена згода на операцію одного з подружжя, опікунів або усиновителів;

- видане держорганом опіки дозвіл батькам, опікунам або усиновителям здійснити операцію.

В ході підготовки угоди продавці квартири пред'являють їх покупцеві.

Читайте також: Правила готівкових розрахунків при купівлі-продажу нерухомості в 2018 році

Перевірка згоди подружжя власників квартири, якщо житло купувалося в шлюбі.

Для цього продавець пред'являє покупцеві нотаріально завірена письмова згода на операцію одного з подружжя. Це нотаріальна згода дозволяє покупцеві переконатися, що чоловік / дружина власника квартири згідно на відчуження нерухомості.

Перевірка технічного паспорта квартири. Цей документ складають бюро технічної інвентаризації (БТІ) і профільні приватні ліцензовані підприємства. Техпаспорт містить опис і параметри об'єкта.

Перевірка висновку незалежної оцінки нерухомості. Законодавці вимагають при відчуженні житла проводити незалежну оцінку нерухомості. Продавці квартири самостійно замовляють незалежну оцінку у ліцензованих оцінювачів, Провівши оцінку, фахівці реєструє її результати в Єдиній базі звітів з оцінки майна.

Дані з виведення оцінювачів боку відображають в тексті договору купівлі-продажу.

Перевірка платіжних зобов'язань. Продавець при підготовці договору купівлі-продажу квартири зобов'язаний оплатити житлово-комунальні послуги. Довідка про оплату або акт звірки повинні бути датовані місяцем, який передує тому, в якому сторони мають намір укласти угоду.

Перевірка місця реєстрації мешканців квартири, що відчужується. Терміни зміни місця реєстрації боку встановлюють за домовленістю. Покупець перевіряє у продавця довідку про склад сім'ї власника відчужуваного житла, яку бере нотаріус в момент підписання договору.

15.08.2019 11:12