Муж удочерил ребенка в возрасте 8 лет.Сейчас я с мужем развожусь, он хочет отказаться от удочерения чтобы не платить алименты. Имеет ли он на это право?

23.08.2019 08:37
Олеся, Запорожье

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Иван Еремеев
Запорожье

Нет, отказаться от удочерения он просто так не может.

23.08.2019 15:51

Здравствуйте, Олеся.
Мужчина имеет право обратиться с иском в суд об отмене удочерения, если будут на то, законные основания.
Расторжение брака и отказ платить алименты - не являются основанием для отмены удочерения.
Если биологического отца у ребенка нет, или Вы до этого были одинокой мамой, то при отмене удочерения алиментные обязательства у него останутся.

Стаття 238 СКУ. Скасування усиновлення
1. Усиновлення може бути скасоване за рішенням суду, якщо:
1) воно суперечить інтересам дитини, не забезпечує їй сімейного виховання;
2) дитина страждає недоумством, на психічну чи іншу тяжку невиліковну хворобу, про що усиновлювач не знав і не міг знати на час усиновлення;
3) між усиновлювачем і дитиною склалися, незалежно від волі усиновлювача, стосунки, які роблять неможливими їхнє спільне проживання і виконання усиновлювачем своїх батьківських обов'язків.
2. Скасування усиновлення не допускається після досягнення дитиною повноліття.
Усиновлення може бути скасоване після досягнення дитиною повноліття, якщо протиправна поведінка усиновленого, усиновлювача загрожує життю, здоров'ю усиновлювача, усиновленого або інших членів сім'ї.

Стаття 239. Правові наслідки скасування усиновлення
6. У разі скасування усиновлення з підстави, зазначеної у пункті 1 частини першої статті 238 цього Кодексу, якщо дитина не передається батькам, суд може постановити рішення про стягнення аліментів на дитину з особи, яка була її усиновлювачем, за умови, що останній може надавати матеріальну допомогу.

24.08.2019 00:21

Вопросы из такой же категории

Що мені дає реєстрація шлюбу?
Чи можливо змінити прізвище дитині?
Як відмовитися від догляду за батьком, якого стався інсульт, паралізувало. При тому, що я в мене є вітчим, з яким ми з братом ,вже живемо 35 років .А рідний батько нами ніколи не цікавився, але аліменти мінімальні перечислялися,але цього чоловіка ми не зн