З чоловіком жили 5 років,я не вагітніла. Після довгих обстежень мені сказали,що чоловік має проблеми і дітей скоріше всього у нас не буде. Я любила чоловіка,і боялася травмувати його. Пішла на рішучий крок-у знайомого гінеколога я зробила штучне запліднення,без згоди чоловіка. Після народження дитини,ми жили ще 6 років,але по інших причинах ми офіційно розійшлися. Син дуже любить свого батька,і батько його теж,але після розлучення,я розказала чоловікові усю правду. Ми аже не 4 роки разом,і з появою у соловіка іншої жінки і дітей,чоловік подав у суд для визнання батьківства. Ні аліментів а ні інших коштів я не вимагала і не вимагаю від колишнього чоловіка. Не уявляю страшних наслідків для дитини,те як не існує біологічного батька,і дитина любить свого батька. Як мені діяти в даній ситуації?! Спасибі.

26.08.2019 22:20
Тамара, Луцк

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня, Тамара.
Напевно, Ви помилились, і колишній чоловік не визнає батьківство, а намагається його оспорювати у судовому порядку. У разі пред"явлення позову до Вас необхідно приймати участь у судовому процесі, подавати відзив на позов, захищати інтереси дитини.
Вам треба довести, що чоловік знав та йому було відомо про той факт, що було зроблено штучне запліднення, також, якщо буде можливим отримати результати обстеження чоловіка, за якими встановлено, що він не може мати дітей, цю інформацію можна буде витребувати у судовому порядку.
Тамара, у разі, якщо сказати правду як є, то вірогідно, що його вимоги задовольнять, оскільки не було його письмової згоди.

Стаття 136 СКУ. Оспорювання батьківства особою, яка записана батьком дитини
1. Особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.
2. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.
3. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.
4. Оспорювання батьківства неможливе у разі смерті дитини.
5. Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини першої статті 123 цього Кодексу.
6. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Звертайтесь, можу Вам допомогти, [email protected]

27.08.2019 03:05