250 грн.

Вопрос решен

Яка різниця між договором на безоплатну передачу майна у власність та договором дарування.Які юридичні наслідки та у яких вирадках застосовувати кожен з видів договорів?

27.08.2019 16:03
Андрій, Ивано-Франковск

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Договір дарування використовується між громадянами, в той час як між юридичними особами та іншими суб'єктами господарювання застосовується договір про безоплатну передачу майна у власність.
І той, і інший вид договорів є безумовними формами відчуження майна. На відміну від договору про безоплатну передачі майна, за договором дарування дарувальник має право звернутися до суду і скасувати дарування (стаття 727 ЦК України):
1. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.
Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.
2. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність.
3. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.
4. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо на момент пред'явлення вимоги дарунок є збереженим.
5. У разі розірвання договору дарування обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі.

27.08.2019 19:53

Вопросы из такой же категории

Ст.307 Гражданского кодекса Украины
Меня преследует банк, КТО то дал мой номер как поручителя и мне теперь названивают, я из-за этих звонков потеряла контракт на огромную сумму, это возможно как нибудь решить?
Можно ли жить в 16 отдельно от родителей