Ненавмисне пошкодження майна під час тактико спеціального навчання,придавив екран на gps трекері,перестав працювати,тапер говорять що буду виплачувати в п'яти кратному розмірі.Були погані погодні умови під час проходження маршу і я упав і можливо придавив екран трекера

09.09.2019 10:27
Сергей, Кропивницкий

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Вітаю, Сергію!
До матеріальної відповідальності військовослужбовці притягуються згідно Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду заподіяну державі, затвердженого постановою Верховної Ради України від 23.06.1995 № 243/95, але за умови дотримання певних умов командуванням (командиром) військової частини.
пункт 2 Положення...
відшкодуванню підлягає пряма дійсна шкода, завдана розкраданням, пошкодженням, втратою чи незаконним використанням військового майна, погіршенням або зниженням його цінності, що спричинило додаткові витрати для військових частин, установ, організацій, підприємств та військово-навчальних закладів (далі - військові частини) для відновлення, придбання майна чи інших матеріальних цінностей або надлишкові виплати.
п.16 Положення...
У разі виявлення факту заподіяння матеріальної шкоди командир (начальник) військової частини призначає розслідування для встановлення причин виникнення шкоди, її розміру та винних осіб.
Розслідування має бути завершено протягом одного місяця з дня виявлення шкоди. У необхідних випадках цей термін може бути продовжено вищим за підлеглістю командиром (начальником), але не більш як на один місяць.
Розслідуванням повинно бути встановлено:
в чому полягає матеріальна шкода та яка її вартісна оцінка;
якими конкретно неправомірними діями військовослужбовця або призваного на збори військовозобов'язаного заподіяно шкоду;
вимоги яких законів, військових статутів, порадників, інструкцій та інших нормативних актів при цьому було порушено;
умисно чи з необережності та з якою метою заподіяно шкоду;
чи заподіяно шкоду винною особою під час виконання службових обов'язків;
ступінь вини кожного у разі заподіяння шкоди кількома особами;
умови та причини, що сприяли заподіянню шкоди, та її наслідки.
Якщо Вас все ж таки притягнуть до відповідальності, звертайтесь до суду, для військовослужбовці звільнені від сплати судового збору за подання позову.

09.09.2019 18:52