Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 № 1160 внесено зміни до “Порядку виплати грошової компенсації військовослужбовцям Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної служби спеціальної служби транспорту, Управління державної охорони  та військовослужбовцям, відрядженим до Міністерства освіти і науки, Державного космічного агентства, за піднайом (найом) ними житлових приміщень” затвердженого постановою КМУ від 26.06.2013 № 450 (далі – Порядку).
         Відповідно, абзац 2 пункту 6  було викладено в новій редакції (набув чинності з 03.01.2019):
        “6. Грошова компенсація не виплачується у разі:
   наявності у військовослужбовця або членів його сім’ї житлового приміщення, яке відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам, площа якого відповідає мінімальним нормам, визначеним житловим законодавством, або забезпечення службовим житлом, житловим приміщенням для постійного проживання (грошовою компенсацією за належне йому для отримання житлове приміщення), або проживання військовослужбовця у спеціально пристосованій казармі чи гуртожитку, в населених пунктах за місцем проходження військової служби та/або в безпосередній близькості від місця проходження військової служби, що дає змогу щодня своєчасно прибувати до місця її проходження. Перелік таких населених пунктів визначається Міноборони, МВС, МОН, СБУ, Службою зовнішньої розвідки, Адміністрацією Держспецзв’язку, ДКА та Управлінням державної охорони;”.
    З 01.01.2019 року при наявності у військовослужбовця ЗСУ (або члена його родини) власного житла (а не виділеної казарми чи гуртожитку) у будь-якому селі поруч із місцем проходження військової служби, незважаючи на виплату даної компенсації у попередні роки, наявність документального підтвердження відсутності будь-якого виду житла у населеному пункті за місцем проходження служби, відстуність Переліку та жодних унормованих критеріїв можливості своєчасного прибуття на службу – виплата передбаченої законодавством компенсації не здійснюється.
     Дана ситуація обмежує гарантовані права сімей військовослужбовців, “змушує” проживати та щоденно виїзджати військовослужбовців за межі гарнізону місця проходження служби – і це при відсутності чітких критеріїв поняття “можливості своєчасності прибуття на військову службу” (не врахування розпорядку роботи місцевих дитсадків та шкіл, не врахування трафіку та початку (кінця) руху транспорту до (з) населеного пункту, пішої віддаленості від найближчої зупинки громадського транспорту тощо.)
     Відповідно до приведеного, прошу надати роз’яснення:
   1) Правомірності застосування зазначеного “Переліку населених пунктів…” при наявності у військовослужбовця (або члена його родини) власного житла (а не спеціально пристосованої казарми чи гуртожитку) у інших населених пунктах, а не у населеному пункті за місцем проходження служби.
    2) Правомірності не виплати грошової компенсації при не виданні в гарнізоні передбаченого Порядком “Переліку населених пунктів…”.
    3) Порядку використання словосполучень “або” і “та/або” у абзаці 2 пункту 6 Порядку, зокрема як розділ на окремі норми чи продовження (посилення) раніше приведених норм.
   
   

 

08.10.2019 09:19
Юрий, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Пока нет ответов юристов

Вопросы из такой же категории

На работу с ребёнком
Выплата подъемных в погранслужбе. Если до подписания контракта с ДПСУ был контракт в ЗСУ то положена ли выплата подъемных? Ведомства ведь разные
Беременность жены и отсрочка