250 грн.

Вопрос решен

Было оформлено ЧП в 2002 г. У наемного работника по его вине произошла травма с потерей 10 процентов трудоспособности. Теперь при закрытии ЧП в октябре 2019 г. фонд Соцсраха предъявил претензии на докапитализацию аргументировал, что пострадавший проживет еще 28 лет и соответственно расчет 28х12х410=137760 грн. Как со всем этим поступать дальше. Много ли похожих случаев с ЧП? Какие возможны варианты исхода данной ситуации?

19.11.2019 20:22
Виталий Микитась, Николаев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


В настоящее время Вы не сможете прекратить ФОП, пока не решите вопрос с Соцстрахом.

Вариант 1 - закрытие через процедуру банкротства
Вариант 2 - рассрочка платежей и отзыв претензии Соцстрахом
Вариант 3 - судиться с Соцстрахом, т.к. они должны решать вопрос непосредственно, а не опосредованно.
Вариант 4 - обратиться в суд с требованием о прекращении деятельности ФОП

19.11.2019 23:51
Виталий Микитась
Николаев

ФОП уже закрыли.

20.11.2019 13:47
Sergeev Artyom
Харьков

Банкротство нн совсем оптимальное решение. 
Стаття 118. Забезпечення вимог кредиторів

1. Господарський суд має право за вмотивованим клопотанням сторін у справі про неплатоспроможність чи за своєю ініціативою вжити заходів для забезпечення вимог кредиторів.

Заходи для забезпечення вимог кредиторів вживаються господарським судом у порядку та на умовах, визначених у Книзі третій цього Кодексу.

2. До заходів для забезпечення вимог кредиторів належать, зокрема:

заборона боржнику укладати правочини (договори);

зобов’язання боржника передати майно, інші цінності на зберігання третім особам;

вчинення або утримання від вчинення певних дій;

заборона боржнику розпоряджатися його нерухомим майном та цінними паперами;

накладення арешту на конкретне майно боржника;

інші заходи для збереження майна боржника;

заборона виїзду боржника за кордон.

Стаття 131. Майно боржника у процедурі погашення боргів боржника

1. Майно боржника, що підлягає реалізації у процедурі погашення боргів боржника, складає ліквідаційну масу.

2. До складу ліквідаційної маси включається все майно боржника, що перебуває у його власності, а також те, що буде отримано боржником у власність після визнання його банкрутом і до завершення процедури погашення боргів боржника, крім майна, визначеного частинами шостою і сьомою цієї статті та статтею 132 цього Кодексу.

3. До складу ліквідаційної маси може бути включено майно, що є часткою боржника у спільній власності. У такому разі відбувається виділення частки боржника із спільного майна за правилами, передбаченими цивільним законодавством.

4. З моменту визнання боржника банкрутом розпорядження усіма правами щодо майна, включеного до складу ліквідаційної маси, здійснює керуючий реалізацією від імені боржника.

5. З моменту визнання боржника банкрутом і до винесення судового рішення про закриття процедури банкрутства реєстрація переходу права власності від/до боржника та обтяжень майна боржника, включаючи нерухоме майно і цінні папери, що існують в бездокументарній формі, відбувається виключно на підставі заяви керуючого реалізацією.

6. До складу ліквідаційної маси не включається житло, яке є єдиним місцем проживання сім’ї боржника (квартира загальною площею не більше 60 квадратних метрів або житловою площею не більше 13,65 квадратного метра на кожного члена сім’ї боржника чи житловий будинок загальною площею не більше 120 квадратних метрів) та не є предметом забезпечення, а також інше майно боржника, на яке згідно із законодавством не може бути звернено стягнення.

7. До складу ліквідаційної маси не включаються кошти, що перебувають на рахунках боржника у пенсійних фондах та фондах соціального страхування.

8. Продаж майна банкрута здійснюється відповідно до умов та в порядку, визначених цим Кодексом для юридичних осіб.

Стаття 132. Виключення окремих майнових об’єктів боржника із складу ліквідаційної маси

1. Господарський суд має право за вмотивованим клопотанням боржника та інших учасників провадження у справі про неплатоспроможність виключити із складу ліквідаційної маси майно боржника, на яке згідно із законодавством може бути звернено стягнення, але воно є необхідним для задоволення нагальних потреб боржника або членів його сім’ї.

2. Господарський суд має право виключити із складу ліквідаційної маси майнові об’єкти вартістю не більше 10 розмірів мінімальної заробітної плати, які є неліквідними чи дохід від реалізації яких істотно не вплине на задоволення вимог кредиторів.

3. Загальна вартість майна боржника, що виключається із складу ліквідаційної маси відповідно до положень цієї статті, не може перевищувати 30 розмірів мінімальної заробітної плати.

4. Перелік майна, що виключається із складу ліквідаційної маси згідно з положеннями цієї статті, затверджується господарським судом, про що постановляється ухвала, яка може бути оскаржена в апеляційному чи касаційному порядку.


20.11.2019 13:07
Sergeev Artyom
Харьков

Я б рекомендовал обращаться в суд. 

20.11.2019 13:07
Виталий Микитась
Николаев

Первыми? Знакомые сказали, что Соцстрах может подать в суд только по доверенности постарадавшего. Мы не знаем, возможно он проживает в России на данный момент.

20.11.2019 13:52
Sergeev Artyom
Харьков

Та что сейчас влияют претензии Соцстраха? Если ФОП закрыт. 
Здесь нужно детально проанализировать ситуацию, по возможности выяснить где пострадавший, его гражданство? 

20.11.2019 14:00
Виталий Микитась
Николаев

Но разве физическое лицо не несет ответственность? Даже после закрытия?

20.11.2019 15:15
Sergeev Artyom
Харьков

Несёт. 

20.11.2019 16:12
Sergeev Artyom
Харьков

    2. Розрахунок щодо кожного платежу, що підлягає капіталізації, для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю або перед членами їх сімей, здійснюється таким чином: { Абзац перший пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 743 ( 743-2007-п ) від 16.05.2007 }

1) щомісячні виплати втраченого заробітку - з урахуванням середньомісячного заробітку та ступеня втрати професійної працездатності;

2) витрати по догляду за потерпілим відповідно до медичного висновку - згідно з нормами, встановленими нормативно-правовими актами;

3) витрати на придбання інвалідами або Фондом спеціальних засобів пересування, запасних частин до них, а також витрати на придбання палива, ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів - згідно з нормами, встановленими нормативно-правовими актами; { Підпункт 3 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 743 ( 743-2007-п ) від 16.05.2007 }

4) витрати на оздоровлення - з розрахунку середньої вартості санаторно-курортної путівки - для інвалідів I групи щороку, іншим інвалідам - один раз на три роки;

5) витрати на пенсійне забезпечення - виходячи з основного розміру пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання на підставі даних Фонду;
{ Підпункт 5 пункту 2 в редакції Постанови КМ N 1195 ( 1195-2012-п ) від 26.12.2012 }

6) витрати на професійну переорієнтацію, професійне навчання або перекваліфікацію потерпілого за індивідуальною програмою реабілітації інваліда (якщо з часу встановлення інвалідності минуло не більше одного року) - з розрахунку середньомісячного заробітку протягом терміну, визначеного програмою реабілітації;
{ Підпункт 6 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1195 ( 1195-2012-п ) від 26.12.2012 }

7) одноразова допомога у разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого - у розмірах, що встановлюються відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" ( 1105-14 ). Нарахування такої виплати здійснюється на підставі висновку лікувального закладу щодо можливості настання стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого. { Підпункт 7 пункту 2 в редакції Постанови КМ N 743 ( 743-2007-п ) від 16.05.2007 }

20.11.2019 16:31
Sergeev Artyom
Харьков

Нужно брать документы, нормативные акты и анализировать каждый пункт. Думаю уменьшить можно.

20.11.2019 16:33