ст.147 говорить про дисциплінарні стягнення у вигляді догани, звільнення та інші. Чи однакова процедура їх оформлення (цікавлять саме "інші")? Чи можна оскаржити рішення, якщо не складено акт (точно порушник про це не знає), не затребувані пояснення та не ознайомлено порушника з наказом про стягнення (наказ 15.11.19)?
У липні 2019 було виявлено, що бухгалтер по зарплаті невірно проводив розрахунки у 04-06.19р. Була завищена сума доходу деяким працівникам в т.ч. і собі.08.08.19 бухгалтер звернулась до керівника організації з проханням вирахувати всі зайво нараховані суми з її заробітної плати. Отримавши дозвіл зробила це в тому ж місяці. Заступника директора це не задовільнило і він вимагав проведення аудиторської перевірки. 05.09.19 гол. бух. вирішив змінити програмне забезпечення по зарплаті через недосконалість існуючого (неодноразово доповідалось протягом 6 років) і при переносі данних були виявлені "невідповідності" (так написано у довідці, що надала фірма-розробник програмного забезпечення). Надано його було 13.11.2019. Подальші події відомі лише зі слів та пліток. Думаю якось дістати наказ, але поки що не вживаю активних дій, не маючи достатьно знань, щоб не нашкодити.
Тому мене цікавить чи однакова процедура накладання для всіх видів адміністративних стягнень, а саме якщо не складено акт, протокол тощо, не отримано пояснення порушника (відмову не зафіксовано і все це страшезна таємниця), є наказ 15.11.19, з яким не ознайомлено.Що вважати датою виявлення проступку 08.08.2019 (службова записка директору) чи 13.11.2019
Не знаю скільки потрібно знаків для публікації, але не можу задати питання. Тому відправляю на розглям мій лист-чернетку для подання на комісію по трудовим спорам
Прошу вас розглянути питання про накладення на мене дисциплінарного стягнення у вигляді не нарахування та не виплати премії до професійного свята через порушення трудової (виробничої) дисципліни, вислухати мої пояснення та прийняти відповідне рішення.
При накладанні на мене дисциплінарного стягнення порушено порядок накладання такого стягнення та трудове законодавство. А також мала місце упередженість.
Порушено процедуру , визначену ст. 148-149 КЗпП. А саме: після виявлення факту дисциплінарного проступку мене не повідомили ні про виявлені факти, ні про складання відповідного акту і не затребували ніяких пояснень стосовно виявлених порушень.
Також ч.2 ст. 149 КЗпП говорить про те, що при обраннi виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступiнь тяжкостi вчиненого проступку i заподiяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, i попередню роботу працiвника. Цього не було зроблено.
Після видачі наказу одночасно роботодавець має письмово під підпис довести до працівника-порушника рішення про оголошення йому стягнення ( ч. 4 ст. 149 КЗпП). П. 31 Типових правил № 213 говорить про те, що рішення про дисциплінарне стягнення доводять до відома працівника у триденний термін. Це не було зроблено до теперішнього часу.
Згідно з чинним законодавством та судовою практикою дотримання встановленої частиною четвертою ст. 149 КЗпП вимоги про ознайомлення працівника під розписку є важливою умовою дисциплінарної відповідальності.
Прошу вас неупереджено розглянути ситуацію та прийняти рішення стосовно правильності застосування дисциплінарного стягнення в межах чинного законодавства, врахувавши при цьому ступінь тяжкості вчиненого поступку і заподіяну ним шкоду, обставини за яких їх вчинено та мою попередню роботу протягом 15 років і нагороди, що були отримані за добросовісне виконання трудових обов’язків.

29.11.2019 09:01
Юлия, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Процедура наложения дисциплинарного взыскания одинакова для всех его видов.

29.11.2019 21:23