Адміністрація школи в особі директора та заступника з НВР, наполегливо намагається змусити вчителів підписати договори про повну матеріальну відповідальність за маитеріальні цінності, які знаходяться в класних кімнатах та кабінетах, мотивуючи це тим, що оскільки сільська рада, на балансі якої стоїть дана школа почала забезпечувати навчальні кабінети матеріально-технічною базою (швейні машинки для кабінету трудового навчання, ноутбуки та принтери для навчальних кабінетів тощо), то за це надане обладнання повинен відповідати той, хто ним буде користуватися, тобто вчителі і саме за договорами про повну матеріальну відповідальність. Без них ніяк. Я як вчитель правознавства, вступив в дискусію з представниками адміністрації школи, посилаючись на на статті КЗпПУ. А саме:
"Працівник зобов’язаний бережливо, дбайливо ставитися до майна підприємства, установи, організації (власника), з якими укладено трудовий договір, і вживати заходів до запобігання шкоді (ч. 2 ст. 131, ст. 139 КЗпП).
Працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну ними підприємству порушенням покладених на них трудових обов’язків (ст. 130 КЗпП).
Така матеріальна відповідальність може бути покладена на будь-якого працівника, який працює за трудовим договором, і для цього не обов’язково укладати з ним договір про повну матеріальну відповідальність."
А також посилаючись на положення ст. 135 з позначкою 1 КЗпПУ, в якій зазначається, що письмові договори про повну матеріальну відповідальність можуть лише з працівникамиякі вказані у "Переліку посад і робіт, котрі заміщуються чи виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, переданих їм на схов, обробку, продаж (відпуск), перевезення або застосування в процесі виробництва, затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24 (далі – Перелік № 447)."
А отже, у нашій ситуації, спонукаючи працівника, що не підпадає під категорію працівників, з якими роботодавець згідно із законодавством може укладати договір про повну матеріальну відповідальність, до укладення такого договору, адміністрація школи грубо порушує законодавство про працю. Тобто такі дії адміністрації є протизаконними. І ще у даному договорі у пункті 7, вказується, що адміністрація повиннна створювати належні умови для зберігання та забезпечення цілісності матеріальних цінностей, переданих під звіт вчителю. Але у кабінеті, де буду знаходитися принтер, ноутбук, мультимедійна дошка, адміністрація категорично відмовляється надати сейф, встановити металеві двері та решітки на вікна. Відносно температурного режиму, який необхідний для нормальної роботи та зберігання перерахованої оргтехніки, то він приблизно +12-15 ◦ С. І останнє, вказані мною матеріальні цінності на даний момент роздані вчителям по без гарантійних талонів, без вказування терміну гарантій, просто в картонних коробках з пенопластом.
Прокоментуйте, будь ласка, чи правомірними є дії і вимоги адміністрації школи, і чи небезпідставними є мої аргументи, наведені в дискусії з ними. Бо адмінстрація звинувачує мене перед педагогічним колективом, що я безпідставно "наводжу смуту" серед колег.
Щиро вдячний наперед за допомогу та консультації. З повагою Буганов Олексій, вчитель історії та правознавства Великокопанівської ЗОШ І - ІІІ ступенів. Педагогічний стаж 15 років.

02.12.2019 18:56
Олексій, Херсон

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Пока нет ответов юристов

Вопросы из такой же категории

Уволили по ст 36 с гражданской работы
Начисление пенсии , правильно ли?
Змiст основних принципiв трудового права