Убили брата, прошло 2 недели, а подозреваемых нет, хотим поехать с матерью ознакамливаться с материалами уголовного дела. Но мать уже в возрасте, и плохо себя чувствует.

04.12.2019 07:42
Юлия , Харьков

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Sergeev Artyom
Харьков

Официально нет. Если только следователь пойдет Вам на встречу. 

Стаття 55. Потерпілий

1. Потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.
3. Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.
Потерпілим визнається одна особа з числа близьких родичів чи членів сім’ї, яка подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого, а за відповідним клопотанням - потерпілими може бути визнано кілька осіб.
Стаття 3. Визначення основних термінів Кодексу 

близькі родичі та члени сім’ї - чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра
Якщо особа не подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого, то слідчий, прокурор, суд має право визнати особу потерпілою лише за її письмовою згодою. За відсутності такої згоди особа в разі необхідності може бути залучена до кримінального провадження як свідок
11) знайомитися з матеріалами, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, в порядку, передбаченому цим Кодексом, у тому числі після відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 цього Кодексу, а також знайомитися з матеріалами кримінального провадження, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, у випадку закриття цього провадження;
Стаття 221. Ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до його завершення

1. Слідчий, прокурор зобов’язаний за клопотанням сторони захисту, потерпілого, ...надати їм матеріали досудового розслідування для ознайомлення, за виключенням матеріалів про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, а також тих матеріалів, ознайомлення з якими на цій стадії кримінального провадження може зашкодити досудовому розслідуванню. Відмова у наданні для ознайомлення загальнодоступного документа, оригінал якого знаходиться в матеріалах досудового розслідування, не допускається.

2. Під час ознайомлення з матеріалами досудового розслідування особа, що його здійснює, має право робити необхідні виписки та копії.




04.12.2019 14:13
Sergeev Artyom
Харьков

Вам нужно подать заявление о признании Вас потерпевшей. 
При ознакомлении с материалами делайте копии (фото), если следователь будет возражать  (ст. 221 - ознайомлення з якими на цій стадії кримінального провадження може зашкодити досудовому розслідуванню) постарайтесь максимально запомнить содержание документа. 

04.12.2019 14:15

Вопросы из такой же категории

Колнкторы угрожают что разместят мои фото в инете с порно информациец
Украл друг телефон я был рядом
Увольнение по личным мотивам ст 172 УК ч. 1