250 грн.

Вопрос решен

Внаслідок ДТП пошкоджено мій транспортний засіб. Я зробила експертну оцінку пошкоджень. Згідно з висновком судового експерта відновлювальний ремонт з урахуванням зносу авто (мазда 6 - 2005 року) складає (наприклад Х грн.). В той же час страхова винної в ДТП особи відшкодовує суму меншу за встановлену судовим експертом.(наприклад Х-2 грн.) посилаючись на свою калькуляцію яка передбачає відшкодування 30% вартості від нових деталей враховуючи знос. 1.Яким чином (не в судовому порядку) я можу витребувати від страхової виплати тієї суми що встановлена в висновку судового експерта, що є більшою за пропонованої страховою компанією?
2.Чи можу я звернутися до МТСБ України для врегулювання спору зі страховою? Якщо так, то в якому порядку?
3. У висновку судексперта крім суми ремонту з урахуванням зносу авто зазначено , що ремонт недоцільний і вартість матеріального збитку (наприклад це Х-3 грн). Якщо звертатись до суду за відшкодуванням з винної особи яка сума складе ціну позову?

11.12.2019 07:04
Ольга, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!


11.12.2019 07:04 Ольга написал(а)
1.Яким чином (не в судовому порядку) я можу витребувати від страхової виплати тієї суми що встановлена в висновку судового експерта, що є більшою за пропонованої страховою компанією?
Тільки в рамках досудового врегулювання спорів. Тобто Ви оформлюєте свої вимоги у вигляді претензії, підкреплюючи висновками експерта. Якщо консенсусу досягти не вдастся, потрібно буде звертатися до суду.

Ще як варіант - здійснити ремонт авто та недостоючу суму витребувати в страхової компанії, при відмові - позов до суду.


11.12.2019 07:04 Ольга написал(а)
Чи можу я звернутися до МТСБ України для врегулювання спору зі страховою?
МТСБ не виступає арбітром у спорах між сторонами. Все що зроблять - переадресують Вашу вимогу до страхової, додавши необхідність врегулювання спору.


11.12.2019 07:04 Ольга написал(а)
Якщо звертатись до суду за відшкодуванням з винної особи яка сума складе ціну позову?
Сума збитку згідно висновку експерта, в тому числі матеріального збитку можливо включити у ціну позову.


11.12.2019 15:35

Згідно ч. 1 ст. 1194 ЦК України особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням). Відповідна норма встановлює  
обов'язок винної особи компенсувати збиток, який не був покритий страховим відшкодуванням.

Тобто, у разі недостатності виплати страхової компанії, постраджала особа вправі звернутися до винуватця ДТП.

З огляду на позиції Вищого спеціалізованого суду України в Постанові Пленуму №4 від 01.03.2013 «Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки», перед тим як звернутися з позовом до винуватця ДТП потерпілому слід звернутися в страхову компанію із заявою про узгодження розміру та отримання відшкодування. Страхова організація протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, але не пізніше ніж через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування, зобов'язана прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) та виплатити його.

11.12.2019 16:20

Вопросы из такой же категории