250 грн.

Вопрос решен

Сотрудник фискальных органов вместе с несовершеннолетним посетил торговую точку. Наблюдая со стороны, он направил ребенка приобрести сигареты. Продавец закон не нарушил и отказал в покупке. Есть ли признаки правонарушения в действиях взрослого "сотрудника", привлекающего ребенка к таким провокациям. Можно ли в подобном случае обратиться в полицию, если взрослый дядечка направляет ребенка за сигаретами и наблюдает со стороны за происходящим.

02.03.2020 13:03
Александр, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Sergeev Artyom
Харьков

Відповідно до сформованої позиції Європейського суду з прав людини наявність державного інтересу не можна використовувати в якості обґрунтування щодо використання доказів, отриманих в результаті поліцейської провокації, оскільки застосування таких доказів наражає обвинуваченого на ризик остаточно позбавитись справедливого судового розгляду із самого початку; внутрішньодержавне законодавство не повинно дозволяти використання доказів, отриманих в результаті підбурювання з боку державних агентів. В іншому випадку таке законодавство не відповідає принципу «справедливого судочинства». (Рішення ЄСПЛ у справах «Тейксейра де Кастро проти Португалії» від 9 червня 1998 року, «Худобін проти Російської Федерації» від 26 жовтня 2006 року, «Ваньян проти Російської Федерації» від 15 грудня 2005 року, «Раманаускас проти Литви» від 5 лютого 2008 року.)

Європейським судом вироблена концепція провокації, яка порушує пункт 1 статті 6 Конвенції, і є відмінною від застосування законних оперативних методів попереднього розслідування. Ним встановлено, що, тоді як застосування спеціальних методів розслідування, зокрема негласних, не може саме по собі порушувати право на справедливий судовий розгляд, небезпека поліцейської провокації в результаті таких заходів передбачає, що їх застосування повинно бути обмежене зрозумілими рамками (рішення ЄСПЛ від 5 лютого 2008 року у справі «Раманаускас проти Литви»).
ЄСПЛ під провокацією (поліцейською) розуміє випадки, коли задіяні посадові особи, які є або співробітниками органів безпеки, або особами, що діють за їх дорученням, не обмежують свої дії лише розслідуванням справи по суті неявним способом, а впливають на суб’єкт з метою спровокувати його на скоєння злочину, який в іншому випадку не було би скоєно, задля того щоб зробити можливим виявлення злочину, тобто отримати докази та порушити кримінальну справу (рішення ЄСПЛ у справі «Раманаускас проти Литви» від 5 лютого 2008 року).

02.03.2020 16:46

02.03.2020 13:03 Александр написал(а)
Сотрудник фискальных органов вместе с несовершеннолетним посетил торговую точку. Наблюдая со стороны, он направил ребенка приобрести сигареты.
Только как доказать, что несовершеннолетний действовал с целью провокации. На деле оформят: как сотрудник фискального органа выявил нарушение ... без какой-либо провокации. А то что это ребенок знакомого был - естественно в постановлении умолчат.

02.03.2020 16:54