Добрый день. Ситуация такова: есть две квартиры:
1- приватизирована на меня , сестру, маму. Также прописаны ( после приватизации) моя дочь ( 15 лет) и сёстры дочки(20,11).
2- наследство моей мамы ( жива) от нашей бабушки, там никто не прописан. Но на этой территории проживает моя мама , сестра и ее дочери. Сестра с дочерьми живет около 13 лет.
Вопрос: хотим продать эти две квартиры чтобы всем разъехаться, но сестра недовольна. На что она может претендовать по закону из этих двух квартир при сложившейся ситуации? Пугает нас, что соберёт подписи соседей, что живет в той квартире ( где никто не прописан и по факту наследство моей мамы, которая жива), что она может якобы претендовать...
Скажите все, на что она имеет право по закону претендовать из этих двух квартир на сегодняшний день. Заранее благодарю!

24.04.2020 10:44
Ольга, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Sergeev Artyom
Харьков

Речь о наследстве не может идти, пока человек жив. 

24.04.2020 10:44 Ольга написал(а)
на что она имеет право по закону претендовать
на третью часть 

24.04.2020 10:44 Ольга написал(а)
1- приватизирована на меня , сестру, маму.


24.04.2020 15:38

Добрый день, Ольга.
Маме нужно оформить наследство от бабушки и распоряжаться своим имуществом мама может по своему усмотрению (продать, подарить, завещать, лишить права на наследство).
Сестра имеет право собственности на 1/3 и может распоряжаться своим имуществом, у совладельцев есть преимущественное право на покупку доли совладельца ст.362 ГКУ.

Стаття 362 ЦКУ. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності
1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.
2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.
Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.
3. Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності виявили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.
4. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.
До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.
5. Передача співвласником свого переважного права купівлі частки у праві спільної часткової власності іншій особі не допускається.

Стаття 365 ЦКУ. Припинення права на частку у спільному майні за вимогою інших співвласників
1. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:
1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;
2) річ є неподільною;
3) спільне володіння і користування майном є неможливим;
4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.
2. Суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.


26.04.2020 12:00

Вопросы из такой же категории

Препятствие пользованию услугами/собственностью. Незаконная предоплата.
Защита от рейдерства
Отношения между совладельцами жилых и нежилых помещений в осмд .