Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Sergeev Artyom
Харьков

Відповідно до статті 13 Конституції України "Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу.

Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією".
На жаль, стаття 13 Конституції (як і багато інших норм) є декларативною, а держава в особі як законодавчої, так і виконавчої влади жодним чином не піклується про виконання цієї норми Конституції.
Український народ відповідно до Конституції є власником  землі, яким не може ані користуватись, ані розпоряджатись. Хоча відповідно до Конституції України "від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією", ані Конституція, ані законодавство України не передбачають механізмів такого делегування права власності.

29.05.2020 16:27