Подскажите пожалуйста, возможно ли составить расписку текущей датой о займе денег который произошел в декабре 2017г. (так и указать в расписке). Будет ли такая расписка иметь силу в суде? И тот же вопрос по отношению к договору займа.
Спасибо.

19.06.2020 12:01
Жанна, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Здравствуйте, Жанна.
Нет, договор займа является реальным, поэтому такая расписка не будет доказательством факта передачи денег в прошлом времени.

Стаття 1051 ЦКУ. Оспорювання договору позики
1. Позичальник має право оспорити договір позики на тій підставі, що грошові кошти або речі насправді не були одержані ним від позикодавця або були одержані у меншій кількості, ніж встановлено договором.
Якщо договір позики має бути укладений у письмовій формі, рішення суду не може ґрунтуватися на свідченнях свідків для підтвердження того, що гроші або речі насправді не були одержані позичальником від позикодавця або були одержані у меншій кількості, ніж встановлено договором. Це положення не застосовується до випадків, коли договір був укладений під впливом обману, насильства, зловмисної домовленості представника позичальника з позикодавцем або під впливом тяжкої обставини.

Стаття 1053 ЦКУ. Новація боргу у позикове зобов'язання
1. За домовленістю сторін борг, що виник із договорів купівлі-продажу, найму майна або з іншої підстави, може бути замінений позиковим зобов'язанням.
2. Заміна боргу позиковим зобов'язанням провадиться з додержанням вимог про новацію і здійснюється у формі, встановленій для договору позики (стаття 1047 цього Кодексу).

21.06.2020 14:46

Вопросы из такой же категории

Забезпечення позову с требованием наложить арест на деньги
Как разобраться с банком, требующим выплаты долга по наследству?
Как решить вопрос с сыном-алкашом и его женой прописанных в квартире, но не имеющих права собственности?