Здравствуйте если есть сомнения в психическом здоровье человека, постоянно исходит агрессия сильная, как можно просить проведения психиатрической экспертизы?
Сестра проявляет садисткие наклонности по отношению к ребёнку своему, сейчас ребёнок проживает с бабушкой, есть заявления в соцсети.службу, мать приходит и проявляет агрессию по отношению к родным, хочет забрать ребёнка. Ребёнок 9 лет категорически не хочет к маме. Какие есть основания для требования, здорова ли психически мать ?

04.12.2020 08:34
Валентина, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Здравствуйте, Валентина.
Нужно обратиться с заявлением к психиатру, он может инициировать обращение в суд, если есть основания для оказания медицинской психиатрической помощи.

04.12.2020 12:33
Sergeev Artyom
Харьков


Добрий день. 

Лікар - психіатр - у випадку відсутності усвідомленої згоди особи або згоди її законного представника за письмовою заявою родичів особи, яка підлягає огляду, лікаря, який має будь-яку медичну спеціальність, іншої особи, яка містить відомості, що обґрунтовують необхідність огляду і вказують на відмову особи чи її законного представника від звернення до лікаря-психіатра. Лікар-психіатр має право робити запит щодо надання йому додаткових медичних та інших відомостей, необхідних для прийняття відповідного рішення.


Лікар – психіатр (самостійно з негайним проведенням огляду) - у невідкладних випадках, коли за одержаними відомостями, що дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, заява про психіатричний огляд особи може бути усною.


Суд – у випадках, коли відсутні дані, що свідчать про наявність обставин, передбачених абзацами другим та третім частини третьої статті 11 Закону України «Про психіатричну допомогу» (випадки прийняття рішення лікарем-психіатром), заява повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обґрунтовують необхідність проведення такого огляду. Лікар-психіатр направляє до суду за місцем проживання цієї особи заяву про проведення огляду особи в примусовому порядку та додає до неї висновок, який містить обґрунтування про необхідність проведення такого огляду, та інші матеріали.

04.12.2020 13:43