Доброго дня!

Позивач подав позов про визнання права власності на ½ частину будинку в порядку спадкування. Позивач – онука, яка хоче отримати майно в порядку представлення. Відповідач – сільська рада. Я – третя особа у спорі (після смерті матері, інших спадкоємців немає).

Не готовий відступати, адже внучка за життя зневажливо ставилася до матері, яка останні 3 роки перед смертю сильно хворіла, не піклувалася, фінансово не підтримувала та навіть не спілкувалася. Витрати на лікування/операцію/поховання/комунальні витрати на утримання майна весь час і до сьогодні несу я. Тому, якщо навіть справу не виграю, зроблю все, щоб витрати по цій справі були для Позивача суттєві.

Незважаючи на наявність адвоката у Позивача, вже 10 місяців роблю все, щоб визнати Відповідача у справі неналежним (всі процесуальні документи, клопотання, заяви подавав через канцелярію, заявлялися 2 відводи судді та Скарга до ВРП, до цього часу навіть не відбулося попереднього судового засідання).

Відповідач спочатку позов визнав, а вже після надходження мого Пояснення третьої особи подав суду додаткові пояснення, де визнав, що він у цій справі не може бути належним Відповідачем.

В листопаді 2020 року суддя виніс ухвалу про обов’язкову явку третьої особи в судове засідання, але за декілька днів пішов у відставку. Наразі справа перерозподілена на нового суддю.

Враховуючи те, що в ЄДР міститься інформація про те, що Відповідач (сільська рада) знаходиться в стані ліквідації, надайте будь-ласка, відповіді на наступні запитання:

Чи варто повідомляти суд про те, що Відповідач знаходиться в стані ліквідації і клопотати про заміну Відповідача на ОТГ (знаю, що таке право є лише у Позивача)?

В разі, якщо судом буде задоволено позов, вже після внесення запису в ЄДР про ліквідацію відповідача, чи доцільно його скасовувати у зв’язку з нововиявленими обставинами, наполягаючи на тому, що до моменту винесення рішення у справі не було замінено Відповідача на інший суб’єкт – об’єднану територіальну громаду?

11.01.2021 12:50
Дмитро, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня, Дмитро.
1. Можете повідомити суд, має значення ким Ви приходитесь померлій, чому Ви третя особа?
Ваше звернення можуть розглянути, але це не перешкоджає розгляду справи, задоволено воно не буде (ст.51 ЦПК).
Якщо відповідач неналежний це є підставою для відмови у позові, але не буде перешкодою для звернення до суду з новими вимогами до належного позивача.
2. Недоцільно, буде відмовлено.
3. Якщо у Вас є докази витрат на утримання, лікування, похорони спадкодавця, Ви маєте право стягнути їх з спадкоємиці, але не більше ніж за три роки, що передували настанню смерті та не більше вартості отриманого майна у спадщину. (ст.1232 ЦК).

12.01.2021 02:05
Дмитро
Киев

От і Вам, фахівцю-практику відразу стає очевидним, що в такому позові другий із спадкоємців, який звернувся вчасно до нотаріуса із заявою про відкриття спадщини (крім цього, проживав із спадкоємцем разом і був зареєстрований за однією адресою із покійною мамою) - не може бути Третьою особою у спорі.
Але, вперто вивчаючи ЄДРСР я знайшов декілька вже завершених справ, що подавалися адвокатом опонентів та розглядалися першим суддею, в яких ситуація була схожою із моєю. Як-то кажуть, висновки напрошуються самі собою.
Я хоч і не юрист за фахом, але, як людина що здатна аналізувати та зрозуміти певні законодавчі норми, готовий спробувати дати гідну відсіч. Тому, в Заяві про залишення позову без розгляду (в порядку ст. 257 ЦПК України), я акцентував увагу суду на тому, що відповідно до підпункту 3.3 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільний і кримінальних справ від 16.05.2013 року №24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» ЛИШЕ за відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, відповідачами МОЖУТЬ БУТИ територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.
Також хочу зазначити, що Позивачу вдалося успадкувати по 1/2 частини кожної із 2-ох земельних ділянок, які належали моїм мамі (реєстраційні дії були вчинені нотаріусом).
А от із будинком все зовсім по іншому. Правовстановлюючого документу у позивача не було. Вже під час перебування справи у суді, перебираючи речі покійної мами я його знайшов. Але, про те, що він зберігся, я поки що мовчу.
Як Ви вважаєте, варто повідомляти суд про те, що документ у мене?

12.01.2021 09:59

До юриста, як до лікаря, - треба звертатись...а не займатись самодіяльністю, це як операцію самостійно робити або давати лікарю поради як оперувати, лікувати пацієнта...так і Ви... "як людина що здатна аналізувати та зрозуміти певні законодавчі норми, готовий спробувати"...замість отримання професійної юридичної допомоги.

Не має підстав для залишення позову без розгляду, є підстави для відмови у позові, у зв"язку з тим, що неналежний відповідач.
Ви не зобов"язані надавати їй правоустанавчі документи, та повідомляти про це суд, позивач може витребувати інформацію від уповноваженого володільця інформації.
Фактично Ви без правоустановлюючих документів самі не могли теж оформити у спадщину це майно у нотаріуса.
Якщо Ви будете відповідачем, то нюанс ще й в тому, що при задоволені позовних вимог, саме з Вас будут стягнуті всі судові витрати.
Якщо вона вже прийняла спадщину, то прийняла її у повному обсязі, тому все майно, що входить до спадщини вона отримає, та суд визнає за нею право власності, тут тільки затягнути справу можна.

12.01.2021 10:41
Дмитро
Киев

В цьому й річ, що я готовий до будь-якого розвитку подій. Адже, я розумію, що на цій стадії розгляду свій статус, як третьої особи, у справі змінити я не зможу.
Я пропонував позивачу ще на момент звернення до нотаріуса, сплатити їй готівкою досить непогані гроші (що приблизно становить третина від вартості подібних будинків у селі, які продаються). Але, вона, знаючи, на скільки для мене дорогий батьківський будинок, назвала суму, що явно перевищує його ринкову вартість.
Тому, навіть в разі задоволення цього позову, доведеться звертатися до вже мене із іншими позовами (вчинення перешкод у користуванні майном, поділ чи виділення в натурі частки у спільному сумісному майні та ін..).
Тому переконаний, що от тоді й варто буде звертатися за професійною юридичною допомогою.
Але, зазначені справи щодо майна доволі рідко визнаються судом малозначними, тому доведеться укладати Договір про надання правничої допомоги вже із адвокатом. Адже, дистанційної допомоги юриста може виявитися замало.

12.01.2021 13:00