250 грн.

Вопрос решен

Здравствуйте, моя проблема вот в чем- проживаю с мужем и сыном в доме мужа, я проживаю там уже 33 года. сейчас муж хочет развестись со мной и выписать меня . Я имею какие-то права, или просто встать и уйти? Cпасибо за ответ.

09.02.2021 07:40
Ольга, Харьков

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Здравствуйте, Ольга.
Факт совместного проживания не предоставляет права собственности.
Разделу подлежит имущество, которое было нажито в период брака.
Если будут доказательства, что личное имущество супруга было улучшено за счет Ваших средств, или личного участия, тогда сможете претендовать на долю в общем имуществе.

Стаття 62 СКУ. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові

1. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

2. Якщо один із подружжя своєю працею і (або) коштами брав участь в утриманні майна, належного другому з подружжя, в управлінні цим майном чи догляді за ним, то дохід (приплід, дивіденди), одержаний від цього майна, у разі спору за рішенням суду може бути визнаний об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
Выселение возможно только в судебном порядке по законным основаниям.

Возможно есть основания для требования алиментов на свое содержания после расторжения брака.

Стаття 76. Право на утримання після розірвання шлюбу
1. Розірвання шлюбу не припиняє права особи на утримання, яке виникло у неї за час шлюбу.
2. Після розірвання шлюбу особа має право на утримання, якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу або протягом одного року від дня розірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги і якщо її колишній чоловік, колишня дружина може надавати матеріальну допомогу.
Особа має право на утримання і тоді, коли вона стала особою з інвалідністю після спливу одного року від дня розірвання шлюбу, якщо її інвалідність була результатом протиправної поведінки щодо неї колишнього чоловіка, колишньої дружини під час шлюбу.
3. Якщо на момент розірвання шлюбу жінці, чоловікові до досягнення встановленого законом пенсійного віку залишилося не більш як п'ять років, вона, він матимуть право на утримання після досягнення цього пенсійного віку, за умови, що у шлюбі вони спільно проживали не менш як десять років.
4. Якщо у зв'язку з вихованням дитини, веденням домашнього господарства, піклуванням про членів сім'ї, хворобою або іншими обставинами, що мають істотне значення, один із подружжя не мав можливості одержати освіту, працювати, зайняти відповідну посаду, він має право на утримання у зв'язку з розірванням шлюбу і тоді, якщо є працездатним, за умови, що потребує матеріальної допомоги і що колишній чоловік, колишня дружина може надавати матеріальну допомогу.
Право на утримання у цьому випадку триває протягом трьох років від дня розірвання шлюбу.


09.02.2021 11:37

если муж подаст на развод и будет на нем настаивать - Вас разведут - Вашего согласия не нужно

если дом приобретен мужем до брака или за личные средства или это наследство - Вы на дом никаких прав не имеете

Снять с регистрации - он может в судебном порядке или создать Вам такие условия - что Вы сами уйдете
нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь 0502084100 (viber); 0673920761; 0635118099 , с ув Виктория Костромина

10.02.2021 19:16 (Изменён 10.02.2021 19:18)