Добрый день.
Є учасник, який знаходиться в приватній власності, є кадастровий номер та право сообственності.
Коли він знайдеться в межах учасника комунальної громадської спільноти, і він отримує за периметром межі лише з одного чудового комунального товариства. Подъезда (дороги) до нашого учасника нету. У учасників є старий будинок і йому присвоєна адреса.
Які є варіанти використання використаних ділянок та будинків?
Організувати підъезд (дорогу) до нього?

18.02.2021 10:29
Павло, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов

Sergeev Artyom
Харьков

Добрий день.
Право земельного сервітуту закріплено за певним обтяжуючим об’єктом по відношенню до іншого обтяженого об’єкту, а не щодо конкретної особи, відтак - не залежить від власників відповідних об’єктів сервітуту.
Земельним кодексом України право земельного сервітуту визначається як право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками). Власник, землекористувач земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, має право: вимагати від осіб, в інтересах яких встановлено земельний сервітут, плату за його встановлення, якщо інше не передбачено законом; на відшкодування збитків, завданих встановленням земельного сервітуту.
Земельний сервітут встановлюється за домовленістю між власниками сусідніх земельних ділянок на підставі договору, у разі недосягнення сторонами домовленості щодо встановлення або умов сервітуту, спір вирішується судом за позовом осіб, що потребують встановлення сервітуту. Право земельного сервітуту виникає після його державної реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на земельну ділянку відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень".
Щодо змісту договору про встановлення земельного сервітуту, то, виходячи з його цільової спрямованості, слід чітко викласти усі права та обов'язки, що надаватимуться сервітуарію (особі, в інтересах якої встановлений сервітут). Також невід'ємною частиною договору земельного сервітуту є технічний (кадастровий) план спірної земельної ділянки, яким визначається обґрунтування площі і меж чужої земельної ділянки на яку поширюється право сервітуту. Земельний сервітут не підлягає відчуженню, зокрема він не може бути предметом купівлі-продажу, застави та не може передаватися будь-яким способом особою, в інтересах якої цей сервітут встановлено, іншим фізичним та юридичним особам (ч.2 ст. 101 Земельного кодексу України).

18.02.2021 12:55
Павло
Киев

спасибо за быстрый ответ.
на сколько я понял, то я должен обратиться в гор раду, как распорядчика коммунальной земли для того чтобы составить договор сервитуту. если они откажутся идти в суд?
верно?

18.02.2021 13:35
Sergeev Artyom
Харьков

18.02.2021 13:35 Павло написал(а)
я должен обратиться в гор раду
Да, если никто другой не пользуется.

18.02.2021 13:35 Павло написал(а)
если они откажутся идти в суд?
Да.

18.02.2021 16:26

Вопросы из такой же категории

Як з земельної ділянки 29га землі запасу, взяти собі 2га під сільське господарство як учаснику атомів
Забор соседа на земельном участке.
Как продать землю