здравствуйте подскажите пожалуйста я развелся с женой немного позже узнал что она беременна но не от меня когда радела записала мою фамилию но я развелся еще когда она была в положении может ли она подать на алименты? ее мама хочет со мной пойти в Загс по ее инициативе чтобы я снял отцовство! ноя же не отец так как ребенок не мой я же развелся через суд!

05.10.2021 05:51
шох дмитрий, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Вітаю, Дмитре!
Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за їх заявою; за рішенням суду (частина друга статті 125 Сімейного кодексу України).
Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства. Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком (частина третя статті 122 Сімейного кодексу України).
Орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження на підставі заяви про визнання батьківства або рішення суду та видає нове свідоцтво про народження (стаття 134 Сімейного кодексу України).
При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою (частина перша статті 135 Сімейного кодексу України).
Якщо згідно свідоцтва про народження дитини Ви є батьком, то матір може подати на стягнення з вас аліментів.

07.10.2021 10:21