Доброго дня,хочу приватизувати пай з земель запасу комунальної власності для ведення фг,маю вищу освіту агронома,середній пай по моєму району 8,64га.Але,у батька є своє фермерське господарство відкрите ще в 90 роках, видавали йому 30га в оренду на 49 років.В зв'язку з можливістю розпаювати ці 30га ,на мене та ще на двох родичів,мені припав пай, з цільовим призначенням"для ведення фермерського господарства",фг особисто на мене не відкрито,чи маю я змогу окремо безоплатно отримати у власність пай"для фг" від держави?

06.12.2021 10:45
Владислав, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
По Вашому питанню повідомляю наступне:

Кожен громадянин може одноразово отримати земельну ділянку від державного чи місцевого фонду земель комунальної власності.

Якщо ви вже прийняли у спадок пай зможете відкрити ФГ 

Для того щоб створити фермерське господарство, у власності чи користуванні членів фермерського господарства повинні бути земельні ділянки для ведення такого господарства, товарного сільгоспвиробництва, особистого селянського господарства.
Відповідно до частини 1 статті 5 Закону України «Про фермерське господарство» право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання створити фермерське господарство. ПРОТЕ, згідно статті 118 «Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами» Земельного кодексу України особа, яка виявила бажання створити фермерське господарство на землях, отриманих у власність чи користування зі складу земель державної чи комунальної власності, повинна мати досвід роботи у сільському господарстві або освіту, здобуту в аграрному навчальному закладі. Отже, в даному випадку без досвіду роботи у сільському господарстві або освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі Ви не зможете отримати у користування або в оренду земельну ділянку для ведення фермерського господарства. Адже це ті документи, які обовʼязково долучаються до клопотання органам місцевого самоврядування щодо відведення земельної ділянки для ведення фермерського господарства.
Також важливо розуміти, що державна реєстрація фермерського господарства здійснюється після набуття права власності або користування земельною ділянкою.
Для створення та державної реєстрації фермерського господарста зі статусом юридичної особи необхідно подати державному реєстратору такий перелік документів:
1) заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;
2) оригінал АБО нотаріально засвідчена копія рішення засновника (якщо він один) або рішення засновників (ящо їх два або більше);
3) статут фермерського господарства.
Для створення та державної реєстрації сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи необхідно подати державному реєстратору:
1) заяву про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем;
2) нотаріально посвідчений договір про створення сімейного фермерського господарства (якщо засновників декілька) або декларацію про створення сімейного фермерського господарства (якщо фермерське господарство буде вестися одноосібно). На відміну від договору, декларація не підлягає обовязковому нотаріальному посвідченню;
3) якщо особа досягла 16-річного, але ще не досягла 18-річного віку, - нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування.
Нагадаю, що у 2015 році Верховна Рада України мала намір дозволити створювати фермерські господарства людям без спецосвіти і досвіду роботи. Але, нажаль, законопроект під № 2028а «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства» НЕ ПРИЙНЯТО.
Перелік документів, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2015 р. № 584. Такими документами визнаються: (один або декылька)
• виписка з трудової книжки громадянина із записами, які підтверджують стаж роботи в сільському господарстві;
• архівна довідка, що містить інформацію про стаж роботи громадянина в сільському господарстві, видана на підставі архівних документів із зазначенням їх пошукових даних;
• копія трудового договору (угоди) між працівником і власником підприємства, організації, уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за яким (якою) працівник виконував роботи (надавав послуги) у сільському господарстві;
• виписка з погосподарської книги про ведення особистого селянського господарства або участь у веденні особистого селянського господарства;
• відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про види економічної діяльності у галузі сільського господарства, що здійснюються фізичною особою-підприємцем.

При створенні фермерського господарства ці вимоги висуваються лише до особи, яка виступає засновником фермерського господарства та яка буде набувати права на земельну ділянку для ведення фермерського господарства.
Щодо отримання земельної ділянки:
1. Перш за все визначившись з цільовим призначенням зем.ділянки, надаєте до органу місцевого самоврядування уповноваженого вирішувати земельні питання перелік документів( клопотання про надання земельної ділянки- у власність , оренду, чи постійне користування) зазначаєте в ньому наступну інформацію: цільове призначення ділянки , розмір в гектарах , адресу місця розташування до числа земель якої територіальної громади вона зарахована , вся ця інформація про порядок надання зем. ділянок зазначена у Земельному Кодексі України з ст.121 вказані порядок та підстави. До клопотання додаєте копію паспорта , або іншого документа , що засвідчує громадянство України, графічний матеріал на зем. ділянку на якому зазначають Ваше ПІБ повністю ( його можна взяти викопіюванням з кадастрової карти України). Та документ , що підтверджує відповідну освіту чи фах у сільськму господарстві.( для фермерських господарств). Вказані документи надаєте до органу МС уповноваженого займатись зем. питаннями(зазвичай це структурний підрозділ міської ради) - документи можна подавати через ЦНАП( Центр надання адмін. послуг у Вашому місті чи районі) вони самостійно направлять документи до уповноваженого органу МС.).Інформацію стосовно земельних ділянок та їх власників Вам повинні надати у цьому ж органі це їх прямий обов язок.
2. Після того, як Ваші документи погодять у органі МС їх відправлять на погодження постійної комісії міської ради з земельних питань, як тільки вони надійдуть на комісію зазначену , Ви власноруч пишите заяву на ім я голови вказаної комісії (вказуєте ту інформацію , що була в клопотанні з проханням рекомендувати Вашій міській раді відповідній надати Вам дозвіл на розробку проекту землеустрою.(Ця процедура займає тривалий час, тому за цей період Ви знаходите оргагізацію в якій Вам готові розробити такий проект(на платній основі), звертаєтесь до них з заявою на такі послуги вони(геодезист) виконує Вам всі роботи( робить зйомку на місцевості, проект , направляє документи на перевірку) процедура теж тривала та потрібне рішення міської ради з печаткой прийняте на сесії про надання згоди на розробку проекту землеустрою, тільки в такому випадку можна звертатись за сами проектом.
3. Після того , як у Вас в руках буде проект землеустрою ділянки , Ви знову пишите заяву на вказану постійну комісію , додаєте проект землеустрою з проханням рекомендувати міській раді надати зем. длянку у Власність, оренду , чи постійне користування ( графічний матеріал є важливим на всіх стадіях).
4 В результаті Ви отримаєте рішення міської ради про надання у власність , оренду чи ін. формі земельну ділянку , зможете розпочати бізнес чи інше.
 З повагою,
Костянтин Гончаренко 

06.12.2021 13:59

Вопросы из такой же категории

Як оформити пай у спадок
Дом по дарственной
Добрый вечер.Дело такое.Моя мама 20 лет назад взяла участок для меня и брата.Но выделено было разрешение на одного, то есть на моего брата.Долгие.годы делать документы на участок не спешил.Время шло его часть пустует,а я на своей части поставила маленький