250 грн.

Вопрос решен

Потрапив у ДТП 15.11.2021р . Винуватиць ДТП громадянин Угорщіни, представник місії ОБСЕ на Донбасі , має "зелену карту".По сьогодняшній день справу не розглянуто , рішення суду не винесено.Слідчій ,який веде справу повідомив , що направив запит в МЗС для підтвердження статусу винуватця ДТП . На сьогодні підтвердження не надійшло. Які треба вжити заходи в разі затягування процесу в більш чим тримісячний термін , відведений законодавством для виплати страхової суми?

06.01.2022 09:37
Николай Выслогуб, Киев

Получите консультацию юриста онлайн!


Ответы юристов


Доброго дня!
По Вашому питанню повідомляю наступне:
потерпілий може висунути до Винного у дтп  вимоги про компенсацію збитків навіть , після ремонту авто(якщо будуть документальні докази пошкоджень офіційно зафіксовані.
у разі відкриття провадження по справі , суд направить Вам( сторонам)  ухвалу про відкриття провадження та матеріали справи
Вам необхідно буде у строк вказаний в ухвалі (але не більше 15-ти днів) подавати відзив на позовну заяву де детально пояснювати суду , ступінь завданих збитків. з доказами.

 у потерпілого є 3 роки для звернення до суду  окремим цивыльним позовом за стягненням завданої шкоди - згідно ст. 257 ЦК України.
Він може скористатися цим правом у будь-який момент у межах 3-х років.
Термін у 1 рік встановлено для відшкодування страхового випадку згідно ЗУ Про обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів".

 Згідно ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"., ЯКЩО ПОСТРАЖДАЛИЙ у термін 1 рік не звернеться за компенсацією з моменту пригоди, то далі страхова компанія після вказаного терміну не зможе оформити компенсацію.
А позов до Винного у дтп  - це окреме судове провадження, незалежно від того чи було звернення до страхової компанії чи ні.
Якщо через два роки, то страхова компанія участі у цьому приймати не зможе.
Обов язкова сума сплачується у встановлені строки - немає звернення , не буде виплати.
А ось у суді може бути заявлена інша сума збитків , що підтверджено документами.
Якщо винний у дтп  раніше сплатить  кошти потерпілому то з документами у термін 3 роки може звернутись у страхову, аби вона відшкодувала йому  витрати.

Якщо справа буде розглядатися быльше 3 -х місяців може пройти строки притягнення винного у дтп до адмін відповідальності. Та справу закриють.

Рекомендую подавати суду письмові пояснення та докази для об єктивного розгляду справи , особисто письмово , або поштою на адресу суду з врученням рекомендованем листом з номером справи зазначеним у поясненнях.

Статус особи її посадове становище не мають впливати на суд .

Якщо особа є іноземцем то суд може витребувати докази необхідні для справи за власною ініціативою , або за заявою сторін.

 всі матеріали яких не вистачає , але вони матимуть значення для справи колегія суду може витребувати їх у встановленому порядку.
Стаття 80. КАСУ Витребування доказів
1. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.
2. У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено:
1) який доказ витребовується;
2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;
3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;
4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.
3. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.
4. Суд може витребувати докази також до подання позову в порядку, встановленому статтями 114-117 цього Кодексу.
5. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу.
6. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.
7. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.
8. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.
9. У разі неподання суб’єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з’ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Рекомендую  подати заяви про витребування доказів суду. Нехай суд розпочне подавати запити.

аби суд вчиняв процесуальні дії необхідно письмово подавати суду факти та докази, якщо не реагувати, то суд розгляне справу за наявними доказами , потім доведеться оскаржувати , на це буде 30-ть днів з моменту отримання повного тексту рішення.

У Вас є 1 рік з моменту дтп , щоб надати у страхову документи на відшкодування.

Зверніться до МТСБУ (мото -транспортне бюро ) зі скаргою на затягування процесу нехай вплинуть на ситуацію. Їх перевірки допоможуть.

З повагою,
Костянтин Гончаренко

06.01.2022 14:13 (Изменён 06.01.2022 14:21)